Hlavní obsah

USA: obě komory Kongresu jsou pro zákaz mučení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Americká Sněmovna reprezentantů ve středu podpořila návrh zákaz mučení a nehumánní jednání s cizinci podezřelými z terorismu. Pro zákaz, který prošel již Senátem, hlasovalo 308 politiků, proti jich bylo 122. Otevírá se tak cesta k přijetí zákona, který by mučení zakázal.

Článek

Prezident George Bush však už dříve varoval obě komory Kongresu, že bude vetovat jakýkoli zákon omezující metody vyšetřování osob podezřelých z terorismu.

"Senát i Sněmovna reprezentantů teď jasně a hlasitě řekly, že Spojené státy nepovolí kruté, nelidské a degradující zacházení," sdělila ředitelka humanitární organizace Human Rights First Elisa Massiminová. 

Ve Sněmovně reprezentantů řekl John Murtha, že mučení nepomůže USA získat srdce lidí. Ti budou naopak proti. Obě komory Kongresu přitom ovládají republikáni. Zákaz mučení, který by měl být zahrnut v zákonu o rozpočtu na obranu, už dříve podpořil významný republikánský senátor John McCain, jenž byl válečným zajatcem ve Vietnamu.

Evropský parlament začne vyšetřovat tajné věznice CIA

Evropský parlament ve středu odhlasoval, že zahájí zahájit vlastní vyšetřování údajných tajných věznic CIA v Evropě a transportu vězňů v rozporu s mezinárodními konvencemi.

Rezoluce, přijatá poměrem 359 ku 127 hlasům, otvírá cestu k vytvoření dočasného výboru, který však bude disponovat menšími pravomocemi než řádná vyšetřovací komise. Ale tu EP podle svých předpisů nemůže vytvořit bez přímých důkazů o porušení unijního práva.  Na působnosti a složení výboru se předsedové poslaneckých klubů mají dohodnout po Novém roce.

Mise USA budou spadat po ministerstvo zahraničí

Bílý dům ve středu oznámil, že veškeré činnosti vedoucí ke stabilizaci v zemích postižených válkou povede ministerstvo zahraničí. Ministryni zahraničí Condoleezzu Riceovou vedením těchto misí obnovy a stabilizace pověřil Bush již minulý týden.

Rozhodnutí má zabránit opakování chaosu, jaký vznikl po invazi do Iráku. Bush tak čelí kritice kvůli situace v Iráku. Ministerstvo má spolupracovat s jinými zeměmi a organizacemi ve snaze předvídat selhání států a "pokud to je možné, jim předejít".

Republikánský předseda zahraničního výboru v Senátu Richard Lugar rozhodnutí uvítal. Absence podrobných poválečných plánů byla problémem na Balkáně, v Afghánistánu i Iráku. "Náš ad hoc přístup nestačil na to, aby zajistil nezbytné kapacity pro rychlé a efektivní řešení mimořádných situací," řekl Lugar.

Reklama

Výběr článků

Načítám