Hlavní obsah

Výbuch v čínském dole si vyžádal přes sedmdesát mrtvých

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PEKING

Nejméně čtyřiasedmdesát horníků zahynulo ve středu při výbuchu v uhelném dole v severní Číně. Dalších dvaatřicet horníků se stále pohřešuje.

Článek

Neštěstí se stalo na soukromé šachtě Liou-kuan-tchun ve městě Tchang-šan v provincii Che-pej. V předcházející ranní zprávě čínská oficiální agentura Nová Čína uvedla, že v době výbuchu se v dole nacházelo 186 horníků. Později však tuto informaci dementovala jako nesprávnou a upřesnila také počet mrtvých a pohřešovaných.

Uniknout vlastními silami se podařilo 82 horníkům, okamžitě vyproštěno bylo dalších 32, z nichž ale tři později zemřeli, napsala v nejnovější zprávě Nová Čína. Dosud bylo z dolu vyneseno 71 mrtvých těl, výbuch si tedy zatím vyžádal 74 obětí na životech.

Za posledních čtrnáct dní je to již třetí smrtelná nehoda v dolech. Čínská vláda přitom již dlouho opakovaně slibuje, že bezpečnostní podmínky v uhelných dolech  zlepší.

Čínské doly jsou nejnebezpečnější na světě. Podle úředních zdrojů v nich za loňský rok zahynulo více než 6000 horníků, nezávislé zdroje odhadují počet mrtvých až na 20 000.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám