Hlavní obsah

V Čečensku vítězí proruská strana

DPA, ČTK, Novinky, RIA Novosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

GROZNYJ

Nedělní volby v Čečensku vyhrála proruská strana Jednotné Rusko. Po sečtení hlasů v 215 z 430 obvodů získala 61 procent hlasů. Podle čečenské volební komise dosáhla volební účast 67 procent.

Článek

Druzí jsou komunisté z KPRF s 12 procenty. Liberální Unie pravicových sil  SPS má 10 procent. Na její kandidátce se také objevil jeden z bývalých čečenských bojovníků.

Podle plánů Moskvy by mělo zformování nového parlamentu ukončit poslední etapu začlenění jihoruského regionu do Ruské federace. Proces integrace začal v roce 2003, kdy se Čečenci v referendu vyslovili pro novou ústavu a nové zákony o volbách prezidenta a do parlamentu. Před dvěma lety zvolený prezident Alu Alchanov je pro mnoho lidí "kamarád Kremlu".

"Dělá, co mu řeknou. Poslanci budou to samé. Kdo vyhraje? Jednotné Rusko, to je jasné," rozhořčoval se už v den voleb (v neděli) vystudovaný právník a v současné době nezaměstnaný Chivir. Podle něj je ale šance, že zvolením nového zákonodárného sboru získá Čečensko větší autonomii. "Budeme dál od centra a budeme víc rozhodovat sami o sobě," dodává.

Aktivisté bojující za nezávislost a svobodu Čečenska označili volby za frašku a sdělili, že v zemi není možné uspořádat svobodné volby. Ve volbách hlasovalo i 35 000 ruských vojáků, kteří trvale slouží v Čečensku.

Volby byly prvními v zemi od roku 1997 a při hlasování nedošlo k žádným násilným incidentům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám