Hlavní obsah

Rusko odmítlo dát vízum šéfovi estonské diplomacie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Rusko odmítlo dát estonskému ministrovi zahraničí Urmasi Paetovi vízum, a zabránilo mu tak zúčastnit se mezinárodní dvoudenní konference v Petrohradě na téma Spolupráce EU a Ruska. Podle Moskvy neměl Paet oficiální pozvání. Estonsko to považuje za provokaci.

Článek

Konferenci formálně pořádá kancelář ruského prezidenta Vladimira Putina, vystupovat na ní má i Putinův zvláštní pověřenec pro EU Sergej Jastržembskij.

Kromě dalších hostí se měl konference zúčastnit rovněž estonský ministr pro regiony Jaan Ounapuu. Ten dostal od ruského velvyslanectví v Tallinnu čtyřdenní vízum bez problémů. Když se však dozvěděl, že jeho kolegovi Paetovi byl vjezd odmítnut, účast ze solidarity odmítl.

Paet sám označil ruský postup za politováníhodný. Podle Ounapuua je pro Estonsko "nepřípustné" umožnit jinému státu vybírat si, které jeho ministry vpustí a které ne. Nejmenovaný americký diplomat podle agentury DPA označil postup Ruska za "skandální", zvlášť když šlo o konferenci o vztazích Ruska s EU, jejímž členem Estonsko je.

Moskva podle agentury AFP odůvodnila odmítnutí víza tím, že "když ministru Paetovi chybí oficiální pozvání, bylo by vydání víza v rozporu s ruskými předpisy o přijímání vysokých zahraničních představitelů". Podle těchto předpisů ruská strana zajišťuje hostům po dobu jejich pobytu přepravní prostředky, telekomunikační spojení a osobní bezpečnost, tedy tělesné strážce. "Protože ale oficiální pozvání chybí, nebylo by Rusko schopno zajistit ministrův pobyt na náležité úrovni."

Tallinnská média vidí za postupem Moskvy "pomstu" ruské strany za to, že estonský parlament v květnu při ratifikaci estonsko-ruské smlouvy o hranicích schválil dodatky, které hovoří o sovětské okupaci a požadují od Ruska finanční i územní kompenzace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám