Hlavní obsah

Kosovo a Srbsko se stále přou o postavení provincie

DPA, ČTK, Novinky, B92

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRIŠTINA/BĚLEHRAD/BRUSEL

Před jednáními o konečném postavení Kosova narůstá napětí v zemi. Kosovští Albánci požadují samostatnost, s tím však nesouhlasí Srbsko a Černá Hora. V Kosovu se už v úterý ustavil výbor, který je připraven "pracovat na politické platformě pro nezávislé a suverénní Kosovo". Uvedl to v úterý kosovský prezident Ibrahim Rugova.

Článek

Zatímco Srbsko trvá na zachování své státní svrchovanosti na území Kosova, většina albánského obyvatelstva, které v Kosovu tvoří zhruba devadesátiprocentní většinu, požaduje úplnou nezávislost.

Srbsko a Černá Hora neumožní odtržení provincie, ani kdyby vyhlásila nezávislost. Uvedl to v pondělí  ministr zahraničí Srbska a Černé Hory Vuk Dražkovič při setkání se svým ruským protějškem Sergejem Lavorvem.

"Není ani záměrem Srbska ani jeho přáním vládnout albánské většině v Kosovu a zdůrazňujeme právo albánského lidu uspořádat si život po svém," prohlásil Drašković.

Lavrov, který se setkal i s Rugovou, trvá na přímých rozhovorech obou zúčastněných stran. "Řešení může být pouze výsledkem přímých rozhovorů mezi Bělehradem a Prištinou," zdůraznil Lavrov.

Jednání o statutu Kosova mají začít v nejbližší době. Dozor nad nimi bude mít vyslanec OSN Fin Marrti Ahtisaari. Účastnit se jich bude Evropská unie, USA a možná i Rusko. Kosovští Albánci před nimi stupňují útoky na minoritní Srby a pořádají násilné demonstrace. Snaží se Srby z provincie vyhnat.

Představitel americké administrativy Nicholas Burns už kosovské Albánce varoval, že NATO je nenechá uplatňovat stejnou taktiku, jakou proti nim použili Srbové v roce 1999. "NATO použije sílu proti lidem, kteří používají násilí jako politického prostředku."

Reklama

Výběr článků

Načítám