Hlavní obsah

CIA nechá prošetřit únik informací o tajných věznicích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Americká zpravodajská služba CIA začala prošetřovat únik informací o tajných věznicích mimo území USA, kde má zadržovat na třicet lidí podezřelých z terorismu. Zprávu o nich zveřejnil minulý týden List The Washington Post s tím, že některé jsou i na území východoevropských států, které to však popřely.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Článek

Podle nejmenovaných zdrojů CIA požádala ministerstvo spravedlnosti, aby prošetřilo možný únik tajných informací. Možný únik cenný dat do listu The Washington Post CIA údajně zmiňuje ve zprávě zaslané ministertsvu spravedlnosti. Ministerstvo však odmítlo potvrdit přijetí takovéto zprávy.

Vyšetřit je chtějí také kongresmani, a to i republikáni Dennis Hastet a senátor Bill Frist. Požadují ustavení vyšetřovací komise Kongresu.

Američtí činitelé však doposud nepotvrdili existenci těchto věznic. Bushova vláda je odmítla jakkoli komentovat. Představitelé východoevropských států popřeli, že by se na jejich území nacházela takováto zařízení spravovaná CIA.

O tajných věznicích má informace organizace na ochranu lidských práv Human Right Watch. Svědectví o nich má i Amnesty International. Lidé jsou v nich drženi v úplné izolaci od světa a v celách je hlídají psi.

Reklama

Související články

Letadlo CIA přistálo také v Budapešti

Na budapešťském letišti Ferihegy přistálo 3. října americké letadlo, které má sloužit k transportu vězňů CIA. Podle pátečních informací maďarského tisku...

Výběr článků

Načítám