Hlavní obsah

Poláci definitivně zvolí nového prezidenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VARŠAVA

Poláci v neděli definitivně rozhodnou, zda se nástupcem Aleksandera Kwašniewského stane šéf liberální Občanské platformy (PO) Donald Tusk, nebo varšavský primátor Lech Kaczynski, který kandiduje za sociálně konzervativní stranu Právo a spravedlnost (PiS).

Článek

Šance obou jsou na poslední chvíli vyrovnané. Průzkumy zatím dávaly větší naději na úspěch právě Tuskovi, v poslední době se ale preference obou kandidátů začaly vyrovnávat.

Podle jednoho z posledních vede Tusk nad Kaczynským už jen asi o šest procent. "Je docela možné, že se zopakuje scénář nedávných parlamentních voleb a že vyhraje Kaczynski," myslí si socioložka Jadwiga Staniszkisová.

Hlasy nerozhodnutých jazýčkem na vahách

Před parlamentními volbami, které se v Polsku konaly koncem září, totiž v průzkumech dlouho vedla Tuskova Občanská platforma. Nakonec v nich ale zvítězila strana Právo a spravedlnost, kterou řídí dvojče Lecha Kaczynského Jaroslaw. Ten se měl původně stát premiérem. Kandidatury se ale vzdal, aby tak zvýšil šance svého bratra v prezidentském klání. Poláci by totiž asi těžko unesli stejnou tvář v úřadu prezidenta a premiéra.

A tato taktika se straně vyplatila, protože preference Lecha Kaczynského značně vzrostly. Prezidentské volby v každém případě nemají jasného favorita a jazýčkem na vahách budou hlasy nerozhodnutých voličů. "Důležitá bude i volební účast. Čím více lidí přijde k urnám, tím větší jsou šance Tuska," tvrdí Staniszkisová.

Před dvěma týdny v prvním kole prezidentských voleb získal Tusk 36,3 procenta hlasů, pro Kaczynského hlasovalo 33,1 procenta voličů. Hlasovalo však nejméně lidí od roku 1989.

Oba kandidáty rozděluje pohled například na trží ekonomiku - zatímco Tusk je liberál, Kaczynski si přeje centralizované řízení státu. Obdobné je to i v zahraniční politice. Zatímco Kaczynski se prezentuje jako zastánce tvrdého kursu vůči dvěma hlavním sousedům, tedy Německu a Rusku, Tusk chce hledat více porozumění.

Volební místnosti budou zítra otevřeny pro 30 miliónů oprávněných polských voličů od 6.00 do 20.00 našeho času. Oficiální výsledky budou známy v pondělí.

Walesa pro Tuska

Rozhodnou podporu Donaldu Tuskovi jako kandidátovi na prezidenta Polska v nedělních volbách vyjádřil včera na středoevropské konferenci "od solidarity ke Kyjevu" v Nowém Saczu v polské Haliči polský exprezident Lech Walesa.

Podle něj je Tusk schopen pro Polsko učinit více než jeho protikandidát Lech Kaczynski. Oba protikandidáti se naposledy střetli ve večerním televizním duelu, protože dnes, den před volbami, volební propagaci zákon už zakazuje. (pu)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám