Hlavní obsah

Řecko hlásí výskyt ptačí chřipky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ATÉNY

Řecko hlásí první případ ptačí chřipky. Zda jde o nebezpečný kmen H5N1 přenositelný na člověka, zjistí až další testy. Výskyt ptačí chřipky oznámila v pondělí tamní televize s odvoláním na řecké ministerstvo zemědělství.

Článek

Ptačí chřipka byla prokázána u uhynulých krocanů z farmy na ostrově Chios. Vzorky krve, které jsou pozitivní, odevzdal 13. října jedné z aténských laboratoří majitel farmy poté, co se u chovaných krocanů objevily podezřelé příznaky. Ministerstvo podotklo, že budou provedeny další testy, aby se prověřilo, zda nejde o kmen H5N1.

Odborníci řekli řecké televizi, že bylo pouze otázkou času, kdy se ptačí chřipka v zemi objeví, protože virus byl v minulém týdnu izolován v Rumunsku a v Turecku. Podle nich virus rozšířili tažní ptáci. "Jde o tažné ptáky, kteří se pohybují v celém regionu. Balkán je pro ně hlavní region," uvedl jeden veterinář.

Likvidace drůbeže

Na ostrůvku Inuses, jenž leží poblíž ostrova Chios, začala podle televize likvidace veškeré drůbeže a v místě výskytu viru H5 byla vyhlášena karanténa.

Ptačí chřipka je nemocí volně žijících ptáků a drůbeže. Virus H5N1 se však v Asii ve vícero případech přenesl z drůbeže na člověka a od konce roku 2003 na tomto kontinentu usmrtil šedesát osob.

Experti se obávají, že v těle infikovaného člověka by se z lidského chřipkového viru a z viru ptačí chřipky mohl vyvinout nový a velmi nebezpečný virový původce. V takovém případě nevylučují vznik pandemie.

Státy Evropské unie včetně České republiky pokračují v posilování preventivních opatření ve snaze zabránit šíření ptačí chřipky, která je zatím smrtelná především u drůbeže v Asii. Evropská komise dnes zopakovala výzvu 25 vládám EU, aby zabezpečily zásoby antivirotik pro čtvrtinu obyvatelstva v případě, že by vypukla pandemie ptačí chřipky u lidí.

Do Česka výrobci vakcín přislíbili koncem října a počátkem listopadu dovézt dalších 125 000 dávek k dosavadnímu půlmiliónu. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám