Hlavní obsah

Fico označil Dzurindu za loutku v rukou USA

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Předseda opoziční strany Smer-sociální demokracie Robert Fico v úterý obvinil premiéra Mikulše Dzurindu, že klame veřejnost a je loutkou v rukou USA. "Dzurinda postupuje podle dokumentu, který pro slovenskou vládu vypracovali experti na komunikaci ze Spojených států a financovala Světová banka," uvedl Fico na tiskové konferenci. Vláda to odmítla.

Článek

Podle šéfa opozice je zarážející, že Světová banka vstoupila do interní politiky Slovenské republiky. "Světová banka a experti na komunikaci z USA poskytují slovenské vládě návod na to, jak klamat lidi. Máme v rukou dokument, který hrubým způsobem zasahuje do vnitřní politiky Slovenské republiky," prohlásil Fico.

Podle předsedy strany Smer-sociální demokracie Dzurinda cituje zmíněný dokument jako loutka. "Tento dokument má přesvědčit veřejnost, že se má lépe, než se ve skutečnosti má," dodal Fico.

Předseda opoziční strany to považuje za velmi vážnou věc a za bezprecedentní zásah do domácí politiky. "Je nenormální, aby Světová banka financovala dokument, v němž se radí slovenské vládě jako skupině politických stran, jak se mají chovat ve vztahu k opozici. Všechny reformy Dzurindovy vlády jsou výhodné pouze pro bohaté, proto je potřebná propaganda," konstatoval Fico.

Vláda obvinění popírá

Mluvčí slovenské vády Martin Maruška obvinil Fica ze lží o hospodářských reformách slovenské vlády. "Experti, o nichž se Fico zmínil radí politikům jako Tony Blair a Bill Clinton. S americkými poradci spolupracuje také lídr české sociální demokracie Jiří Paroubek," uvedl Maruška.

Reklama

Výběr článků

Načítám