Hlavní obsah

Bush: Zmařili jsme řadu akcí al-Kajdá, hlavní frontou je Irák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Spojené státy americké úřady zmařily po 11. září 2001 už celou sérii plánů mezinárodní teroristické sítě al-Kajdá na atentáty, z toho tři přímo v USA. Oznámil to v čtvrtečním projevu americký prezident George Bush a dodal, že hlavní frontou boje s terorismem je Irák.

Článek

 "USA a jejich partneři zabránili od 11. září nejméně deseti vážným pokusům al-Kajdá o atentát, z toho tři měly být spáchány ve Spojených státech," řekl včera americký prezident George W. Bush při vystoupení ve washingtonské Národní nadaci pro demokracii. Šéf Bílého domu však neuvedl, kde a kdy se tak stalo.

Bush současně vyzval k trpělivosti ve válce proti teroru a slíbil, že Američané zůstanou v Iráku v ofenzívě. "Teroristé považují Irák za ústřední frontu ve válce s lidstvem. A my musíme považovat Irák za ústřední frontu v naší válce s terorismem," řekl šéf Bílého domu a ujistil, že USA se z Iráku předčasně nestáhnou. "Zachováme chladnou hlavu a získáme toto vítězství."

"Jsme v ofenzívě proti povstalcům a teroristům, kteří chtějí narušit vytváření ústavy a snaží se zastavit proces demokracie. Přestože Irák ukazuje, že je stále více schopný porazit nepřítele, je potřeba vytrvat v ofenzívě a pomoci upevnit vznikající demokracii v Iráku," prohlásil Bush.

Dodal, že rozumí tomu, že se povstalci v Iráku snaží narušit ústavní proces a zastavit postup demokracie. Irák ale podle něj prokazuje stále vyšší schopnost vypořádat se s nepřítelem a americké jednotky tam zůstanou, jak dlouho bude třeba.

Cheney: válka s terorismem může trvat desetiletí

Viceprezident Dick Cheney na poradě vysokých činitelů Pentagonu s prezidentem o několik hodin dříve doplnil, že USA musí být připraveny vést válku s terorem až desítky let. Neupřesnil, jak dlouho zůstane 140 tisíc vojáků USA v Iráku.

Po ztrátě pověsti krizového manažera kvůli selhání kolem hurikánu Katrina Bush a jeho tým cítí nutnost přejít do ofenzívy. Průzkumy veřejného mínění ukazují, že podpora irácké politiky vlády mezi Američany postupně slábne. V průzkumu agentury Ipsos podpořilo Bushův postup v Iráku 37 procent dotázaných, zatímco 62 procent vyslovilo nesouhlas.

Reklama

Výběr článků

Načítám