Hlavní obsah

Hurikán Stan zabil ve Střední Americe už 121 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

STŘEDNÍ AMERIKA

Nejméně 121 mrtvých si vyžádal hurikán Stan, který v posledních dnech pustoší státy Střední Ameriky od Nikaraguy po Mexiko. Počet obětí ale pravděpodobně dál poroste, protože mnoho lidí je pohřešováno.

Článek

Úřady hlásí 50 mrtvých v Salvadoru, 50 mrtvých v Guatemale, jedenáct v Nikaragui, dva v Hondurasu a zatím osm na jihovýchodě Mexika.

V oblasti hustě prší a déšť zvedá hladiny řek, které se vylévají z koryt a zaplavují domy a silnice. Přinášejí do nich navíc bahno z okolních polí. Úřady předpokládají, že v domech, které zaplavilo bahno, mohou najít další oběti.

Nejhorší situace je v Salvadoru a v Guatemale. Tamní prezident Oscar Berger požádal Kongres, aby vyhlásil stav nouze. Vláda by měla nařídit evakuaci ohrožených oblastí a zajistit pomoc postiženým. "Staráme se teď jen o to, abychom zajistili vše potřebné," řekl Berger.

Mexiko evakuovalo 25 tisíc lidí

V Mexiku je nejvíce je postižen stát Chiapas a oblast jeho druhého největšího města Tapachula, kde lijáky a vichřice poničily velkou část infrastruktury i obydlí, z nichž mnohá zavalily voda a bahno. Úřady v zemi evakuovaly 25 tisíc lidí.

Právě v Tapachule v jižním cípu Chiapasu u hranice s Guatemalou v noci na dnešek zahynulo osm lidí. Vodní živel zaplavil dvě stovky pozemních komunikací, strhal většinu mostů na řece Coatán, včetně železničního, a mnoho lidí odřízl od okolního světa. Na několika místech je přerušeno i telefonické spojení.

Ze Stana je nyní bouře

Stan, který v posledních hodinách klesl znovu do kategorie tropických bouří, v úterý tvrdě udeřil na oblast přístavu Veracruz v Mexickém zálivu. Na 15 000 jeho obyvatel bylo donuceno k evakuaci. V ulicích starého koloniálního města se pohybovaly jen skupinky námořníků a pár odvážlivců. Město bičovaly poryvy vichřice i lijáků. Voda z nedaleké laguny zalila několik předměstských čtvrtí, z nichž ale většina obyvatel neodešla.

Pásma mračen, která nad region přinesl Stan, se táhnou nad většinou mexických států, ale především na jihu, jihovýchodě, východě a částečně v centrální části země.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám