Hlavní obsah

Kvůli útokům na Bali hledají propuštěné teroristy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JAKARTA/CANBERRA

Indonéská policie pátrá v souvislosti se sobotním atentátem na Bali, při němž zemřelo 19 osob, po pěti mužích z provincie Banten na západě Jávy. Jsou mezi nimi tři muži, kteří byli odsouzeni za podíl na atentátu na Bali z roku 2002. Po sobotních útocích všichni zmizeli.

Článek

Podle velitele policie v Bantenu jsou všichni členy gangu založeného teroristou Imamem Samudrou, který byl odsouzen k smrti za účast v atentátu na Bali v roce 2002. [celá zpráva]. Tři členové gangu si odpykali trest vězení za držení výbušnin patřících údajně Samudrovi. Od svého propuštění byli pod policejním dozorem, ale teď zmizeli ze svých domovů.

"Hledáme je na místech, která obvykle navštěvují," uvedl policejní velitel.

V souvislosti s atentáty byli zatím zadrženi jen dva muži, a to pouze kvůli výslechu. Vyslechnuto bylo také 39 svědků.

K sobotním atentátům se dosud nikdo nepřihlásil, indonéské úřady však z nich podezírají teroristickou organizaci Jemaah Islamiyah, která je napojená na síť al-Kajdá. Útok údajně naplánovali malajští vůdcové Jemaah Islamiah  Azahari bin Husin a Noordin Mohamed Top. [celá zpráva].

Austrálie vzkazuje Indonésii: Zakažte Jemaah Islamiah

Také Austrálie je zcela přesvědčena, že akci spáchali islámští teroristé, vyvíjí proto nátlak, aby Jemaah Islamiah byla zakázána, neboť je zapletena do nejen do atentátu na Bali z roku 2002, kde zemřeli 202 lidé, ale také do předloňského útoku na hotel Marriott v Jakartě [celá zpráva] a do loňského atentátu na australské velvyslanectví v Jakartě. [celá zpráva] Australský premiér John Howard oznámil, že by ministr zahraničí Alexander Downer měl jet do Jakarty jednat o statutu Jemaah Islamiah.

Indonésie organizaci odmítla postavit mimo zákon. "Je to podzemní hnutí. Můžeme zakázat jen oficiální organizaci," zdůvodnil to mluvčí indonéského prezidenta s tím, že vláda bude bojovat proti terorismu pod jakýmkoliv jménem.

Premiér Howard poté řekl, že na zákazu netrvá: "Nevěřím, že když by se Jemaah Islamiah postavila mimo zákon, přineslo by to nějaké velké praktické důsledky. Nebyl by to konec terorismu v Indonésii."

Podle odborníků byl ale zákaz organizace umožnil snáze stíhat její členy, zřejmě by však pobouřil radikální muslimy v zemi a výrazně posílil protizápadní nálady.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám