Hlavní obsah

Atentát na australskou ambasádu v Indonésii, mrtvých přibývá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JAKARTA/MELBOURNE

Teroristé opět zaútočili. Okolím australského velvyslanectví v indonéské Jakartě otřásl ve čtvrtek ráno silný výbuch. Podle posledních informací DPA zahynulo možná až devět lidí, zatím se pohřešuje sedm Indonésanů, dalších 90 lidí je zraněno. Budova je těžce poškozena. Na místě zasahují hasiči, policie oblast, nad níž přelétávají vrtulníky, uzavřela.

Foto: Roman Schavel

Pozvánka na výroční 30. Škoda sraz do Běšin u Klatov.

Článek

"Jde jasně o teroristický útok. Došlo k němu u australského velvyslanectví, a proto se musí dojít k závěru, že Austrálie byla přímým terčem," řekl australský ministr zahraničí Alexander Downer, který se chystá letět do Jakarty. Útok připsal militantní organizaci Džamá Islamijá.

"V tuto chvíli nevíme, kdo je za útok odpovědný, bude chvíli trvat, než se to ukáže, ale přirozeně se naše podezření obrací k Džamá Islamijá," dodal.

Tato organizace s vazbou na al- Kajdá je odpovědná jak za loňský útok na hotel Marriott, tak za předloňský atentát na Bali, kde zemřeli 202 lidé, většinou Australané.

Australané také na místo vyslali sedm specialistů na výbušniny.

Australané žijí

Podle mluvčího australského ministerstva zahraničí nebyl uvnitř těžce poškozeného velvyslanectví nikdo zraněn. Bezpečnostní služba uvádí, že mezi oběťmi výbuchu je indonéský strážný, který stál u vrat. Svědci uvádějí, že na místě viděli ležet tři těla bez známek života. Pohřešuje se sedm Indonésanů. Podle některých zdrojů zaznělo po silné explozi ještě několik menších.

"Všichni Australané pracující na ambasádě jsou v pořádku. Jen někteří utrpěli lehká zranění," prohlásil australský premiér Johna Howard na tiskové konferenci v Melbourne. Indonéská policie potvrdila, že nezahynul žádný cizí státní příslušník.  

Howard uvedl také pravděpodobný způsob útoku: "V tuto chvíli si nemůžeme být jisti, ale dnešní důkazy nasvědčují tomu, že explodovalo auto naložené výbušninami." Indonéská policie uvedla, že útok podnikl sebevražedný atentátník.

U vchodu do velvyslanectví zeje velká díra. Při výbuchu byl zničen kovový plot okolo ambasády, poblíž parkující auta a okna okolních budov se vysypala.

Další v sérii atentátů

K útoku došlo jen jedenáct dní před druhým kolem prezidentských voleb a pět dní před zahájením oficiální kampaně. V posledních týdnech také probíhají procesy s lidmi, kteří loni v srpnu podnikli ve městě atentát na hotel Marriott.

Červnové rozhodnutí ústavního soudu v zemi přitom zpochybnilo procesy s atentátníky na Bali, protože protiteroristický zákon, podle nějž byli souzeni, byl přijat až po atentátu na Bali.

Oba předchozí atentáty byly připisovány militantní islámské organizaci Džamá Islámijá, která má vazby na al-Kajdá.

Reklama

Související články

Pachatel útoku na Bali se omluvil pozůstalým

Zamýšleným cílem atentátníků, kteří loni v říjnu vyhodili do povětří noční klub plný cizinců na indonéském ostrově Bali, byli Američané a jejich spojenci....

Výběr článků

Načítám