Hlavní obsah

K výbuchu v Jakartě se hlásí Jemaah Islamiyah

JAKARTA

Extremistická muslimská organizace Jemaah Islamiyah se přihlásila k odpovědnosti za pumový útok, při němž v úterý v hotelu Marriott v indonéské metropoli Jakartě přišlo o život 14 lidí a dalších 150 bylo zraněno. Konstrukce a složení použité nálože byla stejná jako ty, které teroristé použili při loňských pumových atentátech na indonéském ostrově Bali.

Foto: Vladimír Šmehlík
Článek

Oznámila to dnes agentura Reuters s odvoláním na singapurský list Straits Times.

Atentát je podle Jemaah Islamiyah "krvavým varováním" indonéské prezidentce Megawati Sukarnoputriové, aby zastavila kampaň proti radikálům. "Je to poselství pro (prezidentku) a všechny naše nepřátele. Pokud popraví kteréhokoli z našich muslimských bratří, budeme pokračovat v teroru v Indonésii a v celém regionu," pohrozila organizace podle agentury Reuters, která se odvolává na singapurský list Straits Times.

Bomba stejná jako na Bali

Podle místní policie způsobila úterní mohutnou explozi v luxusním hotelu bomba nastražená v autě. Konstrukce a složení nálože byla stejná jako ty, které teroristé použili při loňských pumových atentátech na indonéském ostrově Bali. Policie konstatovala, že jeden člověk byl zabit v dodávkovém voze s nastraženou bombou, ale odmítla z toho vyvozovat, že se jednalo o sebevražedný atentát. Vyšetřovatelé už mají portrét majitele vozu.

Austrálie posílá experty

Austrálie do Indonésie vysílá tým forenzních expertů, kteří mají tamní policii pomoci s vyšetřováním pozadí útoku. Australští odborníci sehráli klíčovou roli také při vyšetřování loňského atentátu na Bali, z jehož 202 obětí bylo 88 australských turistů.

 Policie o hrozbě útoku věděla

Agentura AP tvrdí, že policie o plánování útoku věděla. Místní policie dnes rovněž podle agentury AP uvedla, že minulý měsíc zabavila dokumenty, z nichž vyplývá, že teroristé chystali útok v prostoru kolem hotelu Marriott. "Věděli jsme o varování, že existují nějaké vyhlídnuté cíle a útok jsme očekávali," řekl mluvčí jakartské policie Prasetyo. "V dokumentech se hovořilo o některých strategických oblastech, včetně hotelu Marriott," dodal.

Usvědčující dokumenty byly zabaveny minulý měsíc ve městě Semarang na Jávě při zatýkání čtyř údajných členů Jemaah Islamiyah, která má vazby na teroristickou síť al-Kajdá. Při dvou zátazích proti teroristům policie údajně zabavila takové množství výbušnin, že by mohly způsobit ještě mohutnější exploze, než byly ty z Bali.

Anketa

Mohla indonéská policie útoku zabránit?
ano, měli odvést profesionálnější práci
53,7 %
ne, teroristy nelze zastavit
46,3 %
Celkem hlasovalo 136 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám