Hlavní obsah

Osou summitu Rusko-EU byla energetická spolupráce

Právo, ČTK, BBC, ave

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Zejména energetická spolupráce, ale i společný postup v boji proti terorismu a vzájemná obchodní výměna byly na pořadu jednání úterního summitu Evropské unie a Ruska.

Článek

Londýnských jednání se kromě premiéra předsedající Británie Tonyho Blaira a ruského prezidenta Vladimira Putina zúčastnil také předseda Evropské komise José Barroso.

Členské země Unie jsou stále závislejší na dodávkách ropy a zemního plynu z Ruska. Moskva kontroluje přes 20 procent světových zásob zemního plynu a EU patří k jeho největším zákazníkům. V dohledné době by podle BBC měly dodávky ruského plynu pokrývat polovinu spotřeby Unie a z pětiny poptávku Británie. Putin tak podle pozorovatelů přijel na londýnský summit v poměrně silném postavení.

Jak ruský prezident, tak britský premiér ale v úterý podobné závěry popírali. "Klepy o možné ztrátě energetické nezávislosti Unie jsou hodně nadnesené," prohlásil Putin po jednání.

Také Blair zdůraznil, že "nikdo není na nikom závislý - ani my na Rusku, ani Rusko na nás. Jsou tu jen společné zájmy".

Reklama

Související témata:

Související články

Rusko a EU podepsaly průlomové dohody

Rámcovou dohodu, která povede k těsnější spolupráci v ekonomických a politických vztazích, podepsali v úterý v Moskvě zástupci Ruska a Evropská unie. Sdělily...

Výběr článků

Načítám