Hlavní obsah

Šaron zůstává ve vedení strany Likud

Právo, ČTK, Břetislav Tureček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEL AVIV

Ústřední výbor izraelské pravicové vládní strany Likud v pondělí večer hlasoval proti návrhu uspořádat v listopadu předčasné primární volby ve straně. V jejím čele tak zůstává Ariel Šaron, stoupenci Benjamina Netanjahua neuspěli.

Článek

Návrh zamítnut v poměru 51:48 procentům hlasů. Znamená to, že se primární volby Likudu budou konat v řádném termínu, tedy až na jaře 2006. Netahjahu už oznámil, že i v tomto termínu se bude o post předsedy strany ucházet. Nynější porážku uznal.

Hlasování se zúčastnilo 91 procent z 3050 zaregistrovaných členů vedení Likudu a návrh neprošel rozdílem 104 hlasů.

"Prohráli jsme jen o několik hlasů. Je nás mnoho, kdo jdeme proti větru, proti tlaku a proti tomuto vedení," sdělil Netanjahu.

Vedení Likudu hlasování odvrátilo nejen primární volby ale zřejmě také volby parlamentní. Musely by se konat v případě, kdyby Šaron v listopadu s Netanjahuem prohrál. Právě to naznačovaly průzkumy, i když většina Izraelců si zároveň přeje, aby premiérem zůstal Šaron.

Nefungující mikrofony - sabotáž

Za prvních sedm hodin hlasování přišla k urnám necelá polovina členů ústředního výboru a předpokládalo se, že čím vyšší účast, tím lépe pro Šarona, který upadl v nemilost mnoha spolustraníků tvrdošíjným prosazováním stažení osadníků a armády z okupovaného pásma Gazy.

Dramatický průběh ale mělo už nedělní večerní zasedání výboru v Tel Avivu. Když totiž Šaron přišel k mikrofonu, aby delegáty vyzval k odmítnutí předčasných primárek, vypadl zvukový systém a reproduktory zůstaly němé i po snaze spustit záložní aparaturu. Ačkoli policie začala oficiálně incident vyšetřovat až včera, izraelská média měla okamžitě jasno v tom, že se jednalo o sabotáž. Likud je však rozpolcen i v tom, zda ji přichystali Šaronovi odpůrci, nebo stoupenci.

Premiér každopádně ze zasedání odešel, aniž pronesl svůj projev, a včera se po vhození hlasovacího lístku do urny ironicky ptal novinářů: "Slyšíte mě, opravdu mě slyšíte?"

Netanjahu chce do křesla předsedy vlády

Za urychlení volby lobbovali hlavně Benjamin Netanjahu a Uzi Landau, hlavní premiérovi kritici. Prvně zmíněný nedávno otevřeně vyhlásil úmysl svrhnout Šarona a ucházet se o funkci šéfa Likudu a poté i vlády. Šarona obviňují, že se svými kroky zcela přenesl do levicového tábora a že odchod z Gazy prosadil nedemokraticky, když obešel nesouhlas likudniků a nechal si vše posvětit "jen" parlamentem.

Šaron chtěl v neděli varovat, že uspíšení primárek by bylo "sebevraždou, která by zničila Likud a odsunula by ho do opozice".

Podobně situaci vyhodnocují i politologové. V případě Šaronova pádu podle nich Likudu skutečně hrozí rozpad na dvě křídla. Kromě teorie, že Šaron by mohl vést jedno z nich, se v izraelském tisku spekuluje i o sloučení této skupiny se Stranou práce a centristickou stranou Šinuj. A mihla se dokonce i úvaha, že někdejší pravicový jestřáb Šaron by měl velkou šanci stát se předsedou levicové Strany práce.

Reklama

Výběr článků

Načítám