Hlavní obsah

Předčasné volby na Slovensku nehrozí

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Vládní Strana maďarské koalice (SMK) nepředloží do parlamentu návrh ústavního zákona o zkrácení volebního období a vypsání předčasných voleb na březen 2006. Oznámil to ve čtvrtek předseda SMK Béla Bugár po mimořádném zasedání předsednictva strany.

Článek

Podle Bugára má zákon malou šanci, aby získal potřebnou třípětinovou většinu v Národní radě SR, tedy  90 hlasů ve 150 členném shromáždění. "Protože s předčasnými volbami nesouhlasily ani dvě koaliční strany, ohrozilo by to fungování současné pravicové koalice," dodal předseda SMK.

Návrh na předčasné volby projednala SMK se svými koaličními partnery a návrh podpořilo pouze Křesťanskodemokratické hnutí (KDH). Slovenská demokratická a křesťanská unie (SDKU) premiéra Mikuláše Dzurindy a část ANO, která nadále podporuje vládu, jsou důrazně proti předčasným volbám.

Koalice hrozila SMK

Tito koaliční partneři upozornili SMK, že předložením návrhu na předčasné volby by porušila koaliční smlouvu. "Nepodpoříme ani návrh části opozice na přesunutí voleb z října 2006 na červen, protože to považujeme pouze za kosmetickou úpravu," konstatoval Bugár.

Opět ale řekl, že jeho strana považuje předčasné volby za nejlepší řešení současné vnitropolitické situace, kdy menšinová vládní koalice po odchodu liberální Aliance nového občana (ANO) z vlády disponuje v parlamentě jen těsnou většinou tří hlasů. "Spoléhat se na hlasy nezávislých poslanců, není právě nejlepší garancí stability vlády. Bude velmi těžké dovládnout do řádných voleb s tak křehkou podporou," dodal Bugár.

"Mrzím mě, že SMK tímto krokem respektuje kupování poslanců," řekl Právu v první reakci předseda opoziční strany Smer - sociální demokracie Robert Fico.

SMK a KDH mají stabilní podporu

Podle politologů je zřejmé, že SMK a KDH prosazují předčasné volby, protože mají stabilní voličskou podporu. Obě strany podporuje přibližně deset procent občanů Slovenska. Naopak podpora premiérovy SDKU klesla na sedm procent a část vzbouřenců uvnitř ANO ještě nevytvořila vlastní stranu.

Pro tato dvě seskupení je výhodnější počkat na řádný termín voleb v říjnu 2006. Premiér Dzurinda slibuje v příštím roce zlepšení sociální situace občanů, jako výsledek ekonomických reforem své vlády. To by mělo zlepšit vyhlídky SDKU v příštích volbách

Reklama

Výběr článků

Načítám