Hlavní obsah

Afghánské volby provází násilí

Právo, Břetislav Tureček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KÁBUL

V Afghánistánu začaly v neděli volby 34 provinciálních rad a především Volesí džirgy, Lidového shromáždění. Pozorovatelé standardně upozorňují, že nepřinesou zemi klid a už vůbec ne rychlou prosperitu. Přesto jde o další z mezníků pomalé, avšak zjevné stabilizace země. Volby jsou však poznamenány násilím, při němž za posledních 24 hodin dny bylo zabito nejméně dvacet lidí včetně francouzského vojáka.

Článek

Loni v říjnu Afghánci zvolili prezidentem Hamída Kárzaího, volby 249členného parlamentu byly ale několikrát odloženy. Celý proces vychází z plánu stabilizace válkami zničené země, který byl vypracován v prosinci 2001 v Bonnu na mezinárodní konferenci svolané po svržení hnutí Tálibán.

Volební místnosti se otevřely v 6:00 místního času (3:30 SELČ) a uzavřít by se měly v 16:00 místního času (13:30 SELČ). Předpokládá se ovšem, že všichni voliči stojící v 16:00 ve frontě budou mít ještě právo odevzdat svůj hlas.

Do parlamentních voleb jde 2700 kandidátů, na 50 jich bylo vyřazeno kvůli příslušnosti k ozbrojeným rebelům nebo proto, že neodstoupili z vládních postů. Kandidují i ženy, pro ně má Volesí džirga připraveno 68 křesel - v případě úspěchu jich však mohou obsadit i více.

Volby nejsou soubojem stran, ale nezávislých kandidátů, a jednotlivé provincie vysílají do parlamentu počet poslanců odpovídající jejich populaci. Z Kábulu tak do Volesí džirgy půjde 33 nejúspěšnějších kandidátů, z odlehlé horské provincie Núristán jen pět.

Všichni měli zákonem stanovený přístup do rozhlasu i televize, mohli organizovat plakátovací akce i shromáždění.

Ta měla různou úroveň i důrazy, podle kulturního pozadí dotyčného kandidáta i posluchačů. Zpravodaj BBC například v Kábulu zaznamenal předvolební sliby učitele práva a politologie džalálábádské univerzity Zabíbulláha Kurajšího. "Zajistím práci a vzdělání pro mladé," řekl. "Také budu mladým půjčovat peníze, aby se mohli oženit a netrpěli nedostatkem sexu," prohlásil do souhlasného ryku studentů techniky.

Lístky se vozily i přes Česko

K hlasování se v asi 25miliónové zemi zaregistrovalo 12 miliónů lidí. Před prezidentskými volbami projevilo zájem volit 41 procent žen, nyní je to 44 procent.

Kvůli velikosti a chybějící infrastruktuře země půjde opět o náročný proces: bylo zapotřebí např. rozvést téměř 140 tisíc lahviček s neviditelným inkoustem pro označení odvolivších Afghánců a hlavně 40 miliónů hlasovacích lístků - pro obě hlasování, z čehož asi 60 procent je záloha.

Jak uvedla ústřední volební komise, pro takové množství se obtížně hledala jedna tiskárna, a tak lístky vyrobilo osm tiskáren v Británii, Rakousku a Německu. Odtud 1100 tun lístků přepravily 15 lety - zčásti přes brněnské letiště - obří letouny Antonov 124 Ruslan a osm Boeingů 747.

O bezpečnost se má kromě afghánské policie a armády starat okolo 10 tisíc vojáků NATO, včetně několika desítek Čechů působících v Kábulu a severoafghánském Fajzábádu. Volbám předcházela řada incidentů - včera např. list Isláh informoval o postřílení sedmi Afghánců přepravujících volební materiály v jižní provincii Uruzgán.

Předběžné výsledky jsou očekávány 10. října a oficiální ještě o 12 dní později.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám