Hlavní obsah

V Německu vrcholí kampaň před nedělními volbami

Právo, Novinky, ČTK, BBC, Jan Kovařík (Berlín)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Vládní sociálnědemokratická SPD se během předvolební kampaně podařilo snížit drtivý náskok opozice. Kampaň vyvrcholí v pátek na mítincích v hlavním městě. Opoziční kandidátka Merkelová vystoupí v cirkuse, premiér Schröder na náměstí Gendarmenmarkt. Průzkumy ukazují, že volby nemusejí mít jednoznačného vítěze a jazýčkem na vahách budou malé strany.

Článek

Podle posledního průzkumu institutu pro výzkum veřejného mínění v Allensbachu má opoziční křesťanskodemokratická CDU/CSU podporu 41,7 procenta voličů, SPD 32,9 procenta, FDP sedm procent, Zelení 7,2 procenta a Levicová strana 8,5 procenta. Podle agentury Forsa je nyní CDU/CSU jen o sedm procent před SPD. Sociální demokraté mají podle průzkumu z 12. září 35 procent hlasů, konzervativci 42 procenta.

Koalice bude nutná

Na většinovou vládu to ale nestačí nikomu. Plánovaná koalice CDU/CSU a FDP by získala jen 48 procent hlasů, dosavadní rudozelená vláda by si přišla na 42 hlasů, s postkomunisty na 49 procent. Spekuluje se proto o jiných koalicích, než je dosavadní rudo-zelená. V těch by ale nemusel být kancléřem Gerhard Schröder, byť je možné, že i v další vládě bude zastoupena SPD.

Schröder vylučuje vládu s postkomunisty, ti zase odmítají toleranci staronové vlády. Dostane-li se ke slovu rudo-rudo-zelená koalice, pak by jako kancléř přicházel v úvahu berlínský primátor Klaus Wowereit. V Berlíně sociální demokraté s postkomunisty vládnou a Wowereit už dříve řekl, že proti takové podobě spolkové vlády výhrady nemá. Schröder by nezůstal ve vládě ani v případě velké koalice vedené šéfkou CDU Angelou Merkelovou. Funkci vicekancléře Schröder vyloučil, v takovém případě by se zřejmě stal vicekancléřem bývalý premiér Severního Porýní-Vestfálska Peer Steinbrück.

Merkelová varuje před rudým nebezpečím. Bojí se, že by Schröder porušil svá prohlášení a umožnil vznik rudo-rudo-zelené koalice s novou Levicovou stranou.

Kancléř se ke spekulacím nevyjadřuje: "Nemluvím o koalicích a do konce předvolební kampaně o nich mluvit nebudu. To rozhodnou voliči a voličky."

Kampaň SPD finišuje

Média oceňují nasazení Schrödera, hovoří o něm, jako "o nejlepším předvolebním bojovníkovi, jakého Německo kdy mělo". Premiér absolvoval na sto mítinků.

Sociální demokraté ještě chtějí v posledních hodinách před hlasováním rozdat do domácností na 3 milióny dopisů s výzvou občanům, aby šli k urnám a dali hlas k pokračování koalice SPD a Zelených. "Nikdo neví, zda přijde 70 nebo 85 procent lidí, ale věříme v dobrý výsledek," zdůraznil předseda vládní strany SPD Franz Müntefering.

Na čtvrtečním mítinku v Berlíně obvinil opoziční strany CDU/CSU z arogance vůči Němcům z východní části země. "Bavorský premiér Edmund Stoiber upírá východním spolkovým zemím právo spolurozhodovat o kancléři a žádá přehodnotit pomoc těmto zemím z federálních fondů," prohlásil Müntefering a dodal, že Stoiber brzy zapomněl na to, jak jeho Bavorsko 36 let dostávalo tuto federální pomoc.

Arogance Angely Merkelové se podle SPD projevuje i plánovaným zvýšením daně z přidané hodnoty ze 16 na 18 procent, které by postihlo hlavně východní Němce.

Stmelená CDU

Ve čtvrtek představitelé opoziční CDU hesenský premiér Roland Koch a jeho durynský kolega Deiter Althaus předložili v Berlíně volební výzvu všech jedenácti zemských premiérů z řad CDU, v níž slibují podporu Merkelové po vítězných volbách. Ta ovšem příliš nepřesvědčila v televizních debatách. [celá zpráva]

Althaus přiznal, že jim jde o změnu pracovního práva tak, aby z podniků do dvaceti zaměstnanců mohli být bez problémů propouštěni lidé, a uvolnit zákony o životním prostředí, aby nebránily podnikání.

Voleb se účastní 25 stran, každá z nich předložila nejméně v jedné ze šestnácti spolkových zemí svou kandidátní listinu. Ve všech 16 zemích kandidují SPD, Zelení, FDP a Levicová strana, zatímco CDU jen v 15, protože v Bavorsku nepůsobí CDU, ale CSU.

Ve všech 299 volebních obvodech se uchází o přímý mandát celkem 2062 kandidátů, což je o 118 více než při posledních volbách v roce 2002.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám