Hlavní obsah

Indie nakupuje více zbraní než Čína

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Indie překvapivě předehnala v nákupu zbraní Čínu i Saudskou Arábii. Počítáno za celé období let 1997 až 2004 nakupuje nejvíce, tvrdí studie Richarda Grimmetta, kterou se má zabývat americký kongres.

Článek

"Indie objednala jen minulý rok zbraně za 5,7 miliard dolarů," tvrdí Grimmet ve své práci. Za celé měřené období utratila 15,7 miliard a překonala tak Čínu, která do zbrojení investovala 15,3 miliard.

"Zpráva ukazuje, jak významně se změnil charakter světového obchodu se zbraněmi po skončení studené války a války v Perském zálivu," doplňuje její autor.

Pokračující modernizace indických ozbrojených sil svědčí o tom, že Indie se chce stát v Asii významnou politicko-vojenskou mocností.

Američanům se to zamlouvá

"Američané jsou ochotní prodávat Indům moderní zbrojní technologii, protože jejich zemi vidí jako protiváhu ke stále silnější Číně," uvažuje Grimmett. Spojené státy v roce 2004 uzavřely obchody s rozvojovými zeměmi v hodnotě téměř sedm miliard dolarů, což je 31,6 procenta ze všech jejich obchodů se zbraněmi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám