Hlavní obsah

Povodňová situace ve střední Evropě se zklidňuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MNICHOV/VÍDEŇ/BERN

Hladiny řek a jezer v Německu, Rakousku a Švýcarsku pozvolna klesají. Mnohé silnice, zejména v Rakousku, jsou již průjezdné a další budou zprovozněny během pátku.

Článek

Na jihu Bavorska je přes pokles hladiny řeky Dunaj povodňová situace ještě na mnoha místech napjatá. Dnes ráno se dostala povodňová vlna do Řezna, avšak nezpůsobila žádné větší škody. Úřady počítají s výraznějším poklesem vody až večer.

V Deggendorfu, kde se Isar vlévá do Dunaje, nehrozí přes značné zvýšení hladiny řeky podle úřadů žádné větší nebezpečí.

V Kelheimu v noci voda poklesla. Značným úsilím se podařilo zabránit zaplavení známého klášterního kostela ve Weltenburgu. Po proudu Dunaje nad Pasovem ještě hladina řeky pomalu stoupá. Na úrovni města Straubing se počítá s vyvrcholením přílivové vlny během dne.

V Pasově je úroveň hladiny řeky neměnná a dosahuje 8,4 metru. Na řece Isar mezi Mnichovem a Landshutem je hlášen pokles hladiny. K nejvíce ohroženým nyní patří opatství benediktýnů Weltenburg.

V Rakousku se uklízí

V rakouských Tyrolích pokračuje odklízení následků povodní, při nichž hasičům pomáhají vojáci a dobrovolníci. V silně postiženém tyrolském Paznauntalu, kde záplavy uvěznily na 5000 turistů včetně zahraničních, jsou již průjezdné první úseky silnic.

I v dalších zónách postižených záplavami jsou mnohé silnice již sjízdné a další budou zprůjezdněny během dneška. Je však třeba počítat s omezeními. Rakouští meteorologové navíc předpovídají další srážky.

Ve Švýcarsku už jezdí vlaky

V noci na dnešek pršelo i ve Švýcarsku, ale nebyly hlášeny žádné další problémy. Přes zklidnění povodňové situace úřady ještě nehovoří o tom, že se situace dostává do normálu. Ode dneška jezdí vlaky na trase mezi Basilejí a jižním kantonem Ticinem. Pro železniční dopravu byl již ve čtvrtek otevřen Gotthardský tunel.

V kantonu Bern pozvolna klesá hladina jezer. Thunské jezero mělo dnes ráno jen o 77 centimetrů více než je normál a Brienzské jezero o 20 centimetrů více.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám