Hlavní obsah

Clinton: Hillary ještě neví, zda chce být prezidentkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

"Moje žena se ještě nerozhodla, za bude kandidovat na prezidentu Spojených států v roce 2008," konstatoval ve čtvrtek bývalý americký prezident Bill Clinton na adresu manželky Hillary. Senátorka za stát New York je přitom vnímána jako jedna z nejvýznamnějších tváří demokratické strany.

Článek

Clinton hájil v rozhovoru pro CNN manželku před výpady republikánů. Jedna z jejich senátorek - Jeanine Pirroová - ji obvinila z toho, že si dělá z New Yorku  "rohožku k Bílému domu".

"Nemá ještě ani republikánského vyzyvatele. Nevím ani, koho chtějí republikáni nominovat," konstatoval exprezident. Zdůraznil, že Hillary se opravdu ještě nerozhodla, zda vůbec kandidovat bude. "Není kandidátkou (pozn. demokratů), a já nevím, zda vůbec někdy bude. Osobně si myslím, že se ještě vůbec nerozhodla. A také nevím, zda o tom přemýšlela," pokračoval.

Prvotní jsou volby v lednu 2006

Clinton ji však ocenil jako výbornou senátorku" a vyslovil přesvědčení, že to obyvatelé zmíněného státu USA vědí. Za pravdu mu dávají i průzkumy veřejného mínění. Ty Hillary Clintonové zatím předpovídají úspěšnou obhajobu jejího mandátu v příštích voleb do Senátu, tj. v roce 2006.

Její manžel Bill navíc v této souvislosti zdůraznil, že jeho žena bude o kandidatuře na prezidenta uvažovat až právě po výsledcích blížícího se hlasování. "Poté bude ještě hodně času k přemýšlení nad další cestou," uzavřel Clinton.  

Průzkumy veřejného mínění v souvislosti s prezidentskými volbami v roce 2008 ukazují, že by Američané mohli zvolit poprvé v historii do čela země ženu. Bude-li nějaká kandidovat. Vedle jména Hillary Clintonové se mimo jiné spekuluje o současné ministryni zahraničí Condoleezze Riceové, jendé z nejvýraznějších tváří z řad republikánů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám