Hlavní obsah

Američané varují občany před cestami do Evropy

Novinky, Lenka Hloušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Americké ministerstvo zahraničí vydalo v úterý varování před cestami do zámořských destinací. Kvůli obavám z teroristických útoků nedoporučuje občanům Spojených států cestovat do několika afrických, blízkovýchodních a asijských zemí. Nově na seznamu po dlouhé době přibyly i evropské státy, například Bosna a Hercegovina.

Článek

Ministerstvo nezveřejnilo přesný seznam zemí, kde by se mohli Američané ocitnout v ohrožení života. Konstatovalo ale, že má čerstvé informace o připravovaných útocích na své občany v zámořských destinacích.

Akce připravuje údajně mezinárodní teroristická síť al-Kajdá a jí spřízněné buňky. Ty plánují, jak tvrdí diplomaté z Washingtonu, atentáty proti americkým zájmům a cílům v "mnohých regionech, a to včetně Evropy, Asie, Afriky a Blízkého východu".  Pachatelé využijí "vražd, únosů a bomb... konvenčních i nekonvenčních zbraní".

Útoky podle ministerstva budou směřovat na místa ve veřejném i pracovním sektoru - tam, kde se Američané shromažďují, tj. na restaurace, hotely, ale rovněž na školy, podniky s kapitálem z USA a společenské kluby. Diplomaté spoluobčany vyzvali, aby se "vyhýbali násilným konfliktům, nevměšovali se do místních událostí, neúčastnili se demonstrací a jinak chránili svou osobní bezpečnost".

Z evropských zemí je na seznamu Bosna a Hercegovina, kde se "vzůrstá kriminalita a nacházejí se tam i miny z války" v bývalé Jugoslávii z 90. let.

Ministerstvo ale varuje, že po útocích v Londýně z letošního července, ale i v souvislosti s loňským krveprolitím v Madridu může dojít v Evropě k dalším atentátům. Američané by tak měli být pozorní zejména v prostředcích hromadné dopravy, pečlivě si vybírat letecké společnosti i provozovatele lodní dopravy.

Nové varování vydané úřadem druhého srpna vyprší 2. února 2006; nahrazuje dokument z 8. března letošního roku.  

Anketa

Myslíte si, že teroristé do konce roku ještě v Evropě udeří?
Ano
85,7 %
Ne
14,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 538 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám