Hlavní obsah

Ukrajinská policie rozbila gang pašeráků lidských tkání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KYJEV

Ukrajinská tajná policie SBU rozbila gang pašeráků lidských ostatků. Podle vyšetřovatelů pachatelé získávali v tamních nemocnicích nezákonnou cestou zejména tkáně a chrupavky, které posléze vyváželi do ciziny. O kauze informovala v úterý sama SBU. Policie případ řešila více než čtyři měsíce.

Článek

"Tkáně byly vyváženy do zahraničí, kde se z nich vyráběl materiál používaný při léčbě zlomenin a jiných poškození kostí," uvádí k případu tisková zpráva SBU.

Pachatelé pracovali přímo na ministerstvu zdravotnictví, a to často ve velmi vysokých pozicích. Na základě dohody se státními nemocnicemi získávali nezákonně potřebné tkáně, vaziva z těl pacientů, kteří zemřeli v "nasmlouvaných" zdravotních zařízeních. Patologové vše odebírali bez souhlasů pozůstalých.

Injekce z embryí

Nejnovější odhalená kauza zneužívání těl pacientů není na Ukrajině zdaleka první. Před několika týdny tamní policie rozbila gang, který do ciziny vyvážel mrtvé lidské zárodky - pozůstatky interrupcí. I tato akce byla krytá pracovníky ministerstva zdravotnictví.

Na stopu pachatelů přivedl vyšetřovatele objev pohraniční policie, která počátkem dubna zajistila na ukrajinsko-ruských hranicích 25 kontejnerů s ostatky lidských embryí. Zadržený pašerák přiznal, že vše odkoupil od nemocnic na východě Ukrajiny.

Materiál se využívá v Rusku k výrobě injekcí, které údajně oddalují stárnutí organismu. Cena jedné jediné kúry se pohybuje v desítkách tisících dolarů.

Reklama

Související články

Obchodníci s orgány loví v Acehu sirotky

V indonéské provincii Aceh, poničené vánoční katastrofou, působí mezinárodní gangy, které v uprchlických táborech vyhledávají sirotky, aby mohly na černém trhu...

Výběr článků

Načítám