Hlavní obsah

Australská policie zabavila tunu extáze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MELBOURNE/WASHINGTON

Australská policie zajistila více než tunu tablet drogy extáze. Jedna z největších zásilek, jakou se kdy na světě povedlo zadržet, byla ukryta mezi nákladem keramických dlaždic. Informaci v pátek zveřejnili sami vyšetřovatelé. Svůj "případ extáze" řeší i americká armáda. Statisíce tabletek pašovali do USA příslušníci letectva.

Článek

Podle jejích údajů dorazila droga, známá také pod chemickým označením MDMA, začátkem tohoto týdne do jihoaustralského Melbourne na lodi plující z Itálie. Cena zásilky byla odhadnuta na 250 miliónů australských dolarů (4,5 mld. Kč).

Na drogu celníci přišli díky rentgenu, který odhalil nepravidelnost uvnitř osmi palet dlaždic. Rozebrali je a nalezli desítky balíčků obsahujících milióny tablet. Vyšetřovatelé případu vzápětí zadrželi čtyři osoby. Byly již obviněny a před městským soudem v Melbourne stanou ještě dnes.

Dosud držel primát mezi úlovky extáze v Austrálii loňský listopad, kdy se policii povedlo v Sydney zabavit 820 kilogramů této drogy v tabletách a prášku. Policie v této souvislosti uvedla, že extáze se stává v zemi velmi populární. Její příliv proto stále sílí.

Skandál v armádě USA

Svůj "případ extáze" řeší rovněž Spojené státy. Tamní policie zadržela dva příslušníky vojenského letectva za pokus propašovat na palubě armádního nákladního letounu 290 tisíc pilulek zmíněné drogy.

Pilot letadla kapitán Franklin Rodriguez a seržant John Fong podle obvinění uložili při zastávce na cestě z Gruzie do USA v hotelovém pokoji v Německu do osobních zavazadel 28 sáčků s drogami. V úterý krátce po přistání na letecké základně Stewart v Newburghu asi 65 kilometrů severně od New Yorku si agenti bezpečnostních složek všimli, jak Fong nakládá sáčky do automobilu patřícímu Rodriguezovi, a oba muže zatkli.

Oba se přiznali, že drogy na palubách vojenských letadel propašovali už nejméně třikrát předtím. Fong uvedl, že za přepravu drog dostával odměnu 10 tisíc USD (asi 230 tis. Kč). Budou-li muži uznáni vinnými, hrozí jim trest až 40 let vězení a pokuta dva milióny USD (asi 46 mil. Kč).

Pilulka extáze stojí na americkém pouličním trhu mezi devíti a 40 dolary. Hodnota kontrabandu se tak blíží až ke 12 miliónům dolarů (asi 276 mil. Kč).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám