Hlavní obsah

Italským extremistům zabavili raketu vzduch-vzduch

Při zátahu proti pravicovým radikálům na severu Itálie zabavila tamní policie zbraně včetně nejnovějších modelů automatických útočných pušek a rakety vzduch-vzduch. Informují o tom v pondělí italská média a tiskové agentury. Zátah byl zaměřený na Italy, kteří bojovali v Donbasu na východě Ukrajiny. Zatčeni byli tři muži.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policie zabavila italským extremistům raketu vzduch-vzduch a automatické útočné puškyVideo: AP

 
Článek

Raketa vzduch-vzduch francouzské výroby pochází z vybavení katarské armády. Jeden ze zatčených, bývalý celní inspektor Fabio Del Bergiolo, se ji pokoušel prodat za 470 tisíc eur (přes 12 milionů korun) státnímu úředníkovi nejmenované země, který k ní ale požadoval dokumentaci, napsal deník La Repubblica.

Dva další muži spojení v chystaným prodejem byli zadrženi poté, co policie našla raketu v letištním hangáru.

Foto: AP

Zabavená střela

V domě Del Bergiola ve městě Gallarate severozápadně od Milána pak policie našla také devět útočných zbraní, téměř 30 loveckých pušek, pistolí a bajonetů, střelivo a také historické plakety s nacistickými symboly. Del Bergiolo v roce 2001 kandidoval do Senátu za krajně pravicovou stranu Forza Nuova (Nová síla).

Policie v pondělí uvedla, že objev vyplynul z dřívějšího vyšetřování Italů, kteří se zúčastnili ruského povstání na východní Ukrajině.

Kyjev už loni předal italským úřadům seznam 25 Italů, kteří od roku 2014 bojovali v řadách proruských separatistů. Soupis dala dohromady ukrajinská tajná služba. Italské úřady začaly posléze věc vyšetřovat. Další Italové nastoupili do řad ukrajinské armády.

V obou případech se Italové bojující na Ukrajině, a zejména ti na proruské straně, dopustili podle italského práva několika zločinů, napsal list Corriere della Sera. Jako příklad uvádí mimo jiné: nepřátelské činy proti cizímu státu, narukování za účelem terorismu, nelegální narukování do války či výcvik za účelem terorismu.

Foto: AP

BEZ KOMENTÁŘE: Policie zabavila italským extremistům raketu vzduch-vzduch a automatické útočné pušky

Italové na obou stranách ukrajinského konfliktu často pocházejí ze stejných míst a bývají to krajně pravicoví extremisté a krajní nacionalisté, napsal Corriere della Sera.

Reklama

Výběr článků

Načítám