Hlavní obsah

Slovensko táhne za jeden strategický provaz. Ale jen naoko

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Budoucí strategické směřování Slovenska na mezinárodní scéně se dostalo do centra pozornosti poté, kdy se k němu objevily dva dokumenty. Vrcholní politici o směřování hodně jednali, přesněji řečeno se o ně přeli – a pochybnosti či dokonce otazníky se nerozptýlily.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Budova Národní rady Slovenské republiky

Článek

Ve snaze potvrdit pevné zakotvení země v západních strukturách nejvyšší ústavní činitelé podepsali ve čtvrtek společné prohlášení k prioritám členství země v Evropské unii a NATO.

„Vnímám v naší společnosti nejistotu z toho, že se v posledních létech ztratil konsenzus a jednota z naší zahraniční politiky,“ upozornila prezidentka Zuzana Čaputová.

Předseda parlamentu Andrej Danko (Slovenská národní strana SNS) zdůraznil, že nejlepším místem Slovenské republiky je Evropská unie a současně se vyslovil pro dialog mezi Čínou, Ruskem a Spojenými státy. Předseda vlády Peter Pellegrini (Směr-sociální demokracie) připomněl, že lidé vyjádřili v květnových eurovolbách jasnou podporu evropské myšlence.

Svár o Krym

Nezávisle na společném prohlášení se rozhořel spor o novou bezpečnostní strategii Slovenska. Koncepce schválená kabinetem označuje anexi Krymu Ruskem za porušení mezinárodního práva. SNS požaduje změnu některých formulací týkajících se Ruska.

Text strategie, který by měl nahradit dokument z roku 2005, schválila slovenská vláda už na podzim 2017, ale k hlasování v parlamentu ho nepředložila. Danko se netají pozitivním vztahem k Rusku, které často navštěvuje. Letos v květnu si nenechal ujít vojenskou přehlídku na Rudém náměstí v Moskvě u příležitosti výročí porážky nacismu.

Místopředseda SNS Jaroslav Paška ohlásil, že strana předloží požadavek k přepracování textu, protože strana odmítá například formulaci, že Rusko se do jisté míry stává hrozbou.

Přijede Lukašenko?

Snad aby SNS dala na srozuměnou, že si „jede po svém prkně“, jen několik hodin po zveřejnění smíru mezi ústavními činiteli vyšlo najevo, že běloruský autokratický prezident Alexandr Lukašenko dostal pozvánku na letošní oslavy 75. výročí vypuknutí Slovenského národního povstání. Podle Denníku N se o to postaral právě Danko.

Ne dosti na tom – podle listu se tak stalo na vlastní pěst, bez konzultace s prezidentkou či předsedou vlády.

Reklama

Výběr článků

Načítám