Hlavní obsah

Turecko zaútočilo na irácký Kurdistán, nasadilo i výsadkáře

– Ankara

Turecké ozbrojené síly zahájily v pondělí přeshraniční operaci v iráckém Kurdistánu, která je namířena proti separatistické teroristické Straně kurdských pracujících (PKK). Po dělostřeleckém a leteckém bombardování byli večer vysazeni z vrtulníků výsadkáři.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Turecko podniklo vojenskoý útok proti militantům na severu IrákuVideo: Reuters

 
Článek

Operaci velí přímo ministr obrany Hulusi Akar a turecká generalita. Byla zahájena v pondělí odpoledne, oznámilo turecké ministerstvo obrany s tím, že probíhá přesně podle plánu. Nasazeny v ní jsou i bojové drony a od 20 hodin místního času (19:00 SELČ) také příslušníci speciálních jednotek, které se snaží v horských oblastech pohoří Kandil ničit úkryty bojovníků PKK.

„Cílem této operace je zničit jeskyně a úkryty, které využívají teroristická uskupení, a eliminovat teroristy,“ uvedlo ministerstvo podle listu Hürriyet.

Turecko útočí na úkryty PKK na severu Iráku opakovaně, většinou ale pouze ze vzduchu. Pozemní operace jsou vzácnější, ale Ankara je už podnikala dříve. Opakovaně se proti nim ohrazoval Bagdád, který turecké operace v Kurdistánu považuje za porušení irácké svrchovanosti.

PKK bojuje od roku 1984 za autonomní Kurdistán a za práva Kurdů v Turecku i jinde, což si vyžádalo na 40 000 mrtvých. V USA i v EU je považována za teroristickou organizaci.

Reklama

Výběr článků

Načítám