Hlavní obsah

Mississippi se přelila přes hráz a lidé začali utíkat. Davenport je už týden pod vodou

Protipovodňová hráz, kterou každoročně staví město Davenport, aby uchránila obyvatele před rozvodněnou řekou Mississippi, letos nevydržela. Řeka se přes ni přelila a následně ji protrhla. Mohutná řeka během pár okamžiků zaplavila stotisícové město, celé čtvrti jsou pod vodou déle než týden.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bezpečnostní kamera zachytila okamžik, kdy se v Davenportu protrhl protipovodňový valVideo: ROAM RESTAURANT , AP

 
Článek

Dramatické okamžiky, kdy se voda minulé úterý začala přelévat přes hráz, zachytila bezpečnostní kamera jedné z okolních restaurací a tento týden v pondělí je zveřejnila agentura AP. Řeka překonala bariéru krátce po půl čtvrté odpoledne místního času. Lidé začali vyděšeně utíkat do bezpečí.

Foto: Brian Powers/The Register/USA Today Network/Sipa USA, Profimedia.cz

Davenport krátce pro protržení hráze.

V ulicích, které byly vodou zasaženy nejdříve, se nacházely zejména restaurace a obchody, které v tu dobu byly poloprázdné. Přesto hasiči museli zachránit 30 lidí, kterým se před vodním živlem nepodařilo dostat se včas do bezpečí. Následně se řeka rozlila dál do města.

Město i po týdnu zůstává pod vodou. Hladina Mississippi kulminovala v pátek, kdy dosáhla výšky 6,88 metru, což je jen o centimetr méně, než činí historický rekord z roku 1993.

Foto: Profimedia.cz

Až do pátku se hladina řeky neustále zvyšovala.

O víkendu už začala hladina klesat a voda ve městě pozvolna opadává. Úřady se obávají, že takto dlouhé vystavení vodě může ohrozit statiku mnoha budov ve městě.

Stotisícový Davenport je největší ze skupiny pěti takzvaných Quad Cities (Čtyřměstí), měst kolem řeky Mississippi, která se nacházejí na území států Iowa a Illinois. Poslední město Bettendrof se přidalo ke skupině v roce 1948, název Quint Cities (Pětiměstí) se ale prosadit nepodařilo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám