Hlavní obsah

Hrdina z Paříže: Kaplan vběhl do hořící katedrály, aby zachránil trnovou korunu

Novinky, nčs
Paříž

Velkou statečnost při ničivém požáru katedrály Notre-Dame prokázal kaplan pařížských hasičů otec Fournier. Do hořící budovy vběhl ve snaze zachránit cenné artefakty, což se mu nakonec povedlo, a mezi zachráněné relikvie se zařadila i trnová koruna, kterou měl mít na sobě Ježíš při ukřižování.

ŽIVĚ: Požár katedrály Notre-DameVideo: Reuters/AP

 
Článek

Mohutný požár v pondělí zasáhl katedrálu, kterou během jednoho roku navštíví až 12 milionů návštěvníků. V té době se uvnitř budovy nacházely mnohé cenné artefakty, kterým bezprostředně hrozilo zničení.

Na místo požáru dorazil i kaplan pařížských hasičů otec Fournier, jenž se rozhodl na vlastní riziko některé cennosti zachránit. Vydal se tak do hořící budovy a povedlo se mu zachránit trnovou korunu a Nejsvětější svátost oltářní.

Foto: Profimedia.cz

Trnová koruna v pařížské katedrále Notre-Dame.

Právě trnová koruna je jednou z nejvzácnějších relikvií, které se uvnitř katedrály nacházely. Podle pověsti ji měl na sobě Ježíš při ukřižování a do Francie ji přivezl v roce 1238 král Ludvík IX. Francouzský poté, co ji získal od Benátčanů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: První snímky vnitřku vyhořelé katedrály Notre-DameVideo: Reuters

Ještě v době požáru francouzský prezident Emmanuel Macron vyzval k obnově 850 let staré katedrály a oznámil, že bude zahájen mezinárodní projekt sbírky peněz pro rekonstrukci: „Všichni společně opravíme katedrálu, je to bezpochyby součást francouzského osudu, je to projekt na příští léta.“

Foto: ČTK

Jak se šířil požár katedrálou Notre-Dame

Reklama

Výběr článků

Načítám