Hlavní obsah

Do druhého kola slovenských prezidentských voleb jdou Čaputová s Šefčovičem

Aktualizováno

Zuzana Čaputová (45) je jasnou vítězkou sobotního prvního kola prezidentských voleb na Slovensku. Do druhého kola spolu s ní postoupil také Maroš Šefčovič (52). O nové hlavě státu rozhodnou voliči za dva týdny.

Foto: Novinky.cz s ČTK

Zuzana Čaputová a Maroš Šefčovič

Článek

Čaputová vyhrála se ziskem 40,57 procenta hlasů, na druhém místě se umístil Šefčovič s 18,66 procenta hlasů. Na třetím místě je Štefan Harabin s 14,34 procenta hlasů, čtvrtý Marian Kotleba získal 10,39 procenta hlasů. Hlasovat přišlo 48,74 procenta oprávněných voličů.

Čaputová řekla, že kampaň pro ni byla velkou zkušeností. „Zdá se, že člověk nemusí opustit své hodnoty, může být autentický, pravdivý a nemusí volit populistický slovník, aby oslovil voliče. Možná právě naopak,“ uvedla vítězka prvního kola.

Vizitky postupujících kandidátů
Zuzana Čaputová (45) je vzděláním právnička a v minulosti se zviditelnila více než desetiletým úspěšným bojem proti skládce odpadu ve městě Pezinok. Slovenský nejvyšší soud v roce 2013 rozhodl, že skládka je nezákonná. Tento verdikt navazoval na rozhodnutí soudního dvora Evropské unie, který potvrdil právo veřejnosti na účast při rozhodování v záležitostech, které ovlivňují životní prostředí, co je závazné pro všechny členské státy unie. Za svou aktivitu byla Čaputová oceněna Goldmanovou enviromentální cenou. Je místopředsedkyní liberální mimoparlamentní strany Progresivní Slovensko. Čaputová se loni rozvedla, z manželství má dvě dcery. Jejím současným partnerem je hudebník a fotograf Peter Konečný. Žije v Pezinku.
Maroš Šefčovič (52) se narodil v Bratislavě, byl členem KSČ a vystudoval Moskevský státní institut mezinárodních vztahů. Od roku 1990 byl československým a po rozdělení federace slovenským diplomatem. V roce 2009 se stal členem Evropské komise odpovědným za vzdělání, odborní přípravu, kulturu a mládež. V posledním období byl místopředsedou Evropské komise pro energetickou unii. Na funkci prezidenta kandiduje s podporou nejsilnější vládní strany Směr-sociální demokracie, ale není členem Směru. Je ženatý, má tři děti.

Čaputová blahopřála Šefčovičovi k postupu do druhého kola. „Jsem ráda, že oba nebudeme muset čelit extrému,“ dodala.

Ještě před sečtením hlasů uvedla, že by si do druhého kola přála právě Šefčoviče. „Je to politik, který reprezentuje jiné politické seskupení a jiné názory, ale je to politik, který se v zásadě drží faktů,“ uvedla.

Kandidátka na prezidentku vnímá hlasy voličů, které získala, jako velké volání po změně, po slušnosti a spravedlnosti. „Moc si přeji, abychom za dva týdny přistoupili ke druhému kolu voleb s úsměvem, nadějí a odhodláním, že Slovensko je možné změnit k lepšímu,“ řekla favoritka voleb.

Čaputová také potvrdila, že v případě zvolení do čela státu by její první zahraniční cesta směřovala do České republiky.

Šefčovič zdůraznil, že nabízí voličům především své zkušenosti. „Nechci dělit lidí na dobré a špatné, na slušné a neslušné. Chci být prezidentem všech lidí na Slovensku, chci být prezidentem s lidskou tváří,“ řekl. Voliče chce oslovit především silným sociálním programem.

Už první zveřejněné odhady po uzavření volebních místností Čaputovou favorizovaly - ten od agentury Focus i ten od agentury AKO jí předpovídaly zisk přes 40 procent, druhému Šefčovičovi 15 až 18 procent.

Incident prodloužil moratorium

Průzkumy byly zveřejněny po ukončení volebního moratoria. To mělo skončit původně ve 22.00 okamžitě po uzavření volebních místností. Ústřední volební komise ho však byla nucena prodloužit do 23.16 kvůli incidentu, který se odehrál večer v obci Medzany v okresu Prešov na východním Slovensku.

„Do volební místnosti vešel muž, vzal urnu a vyšel s ní ven. Hodil ji na zem, urna se rozletěla a odevzdané obálky s volebními lístky byly rozházené na ulici,“ řekl agentuře TASR starosta obce Jozef Kipikaša. V urně bylo 285 hlasovacích lístků. Svědkové tvrdí, že muž byl pod vlivem alkoholu.

Foto: TV Markíza

Rozházené obálky v obci Medzany v okresu Prešov

Ve volbách se o hlasy zhruba 4,5 milionu oprávněných voličů ucházelo celkem 13 kandidátů. Rozhodující druhé kolo se uskuteční 30. března.

Foto: Martin Mikula, ČTK

Debata kandidátů na post slovenského prezidenta. Zleva Béla Bugár, Zuzana Čaputová, Štefan Harabin, Marian Kotleba a Maroš Šefčovič

Anketa

Sledujete slovenskou politickou scénu?
Ano
35,6 %
Spíše ano
17,8 %
Spíše ne
28,9 %
Ne
17,7 %
Celkem hlasovalo 45 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám