Hlavní obsah

Rusové a Ukrajinci se opět sváří, tentokrát kvůli filmu o proslulém tanku T-34

Právo, ama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový spor mezi Ruskem a Ukrajinou vyvolal ruský akční film T-34, který se od poloviny února promítá ve Spojených státech. Akční snímek, pojmenovaný podle legendárního sovětského tanku, pobouřil ukrajinské diplomaty ve Washingtonu. Na sociálních sítích tvrdí, že jde o „popularizaci ruské agrese“, a požadují zákaz promítání v USA.

Foto: Profimedia.cz

Tank T-34.

Článek

„Film otevřeně šíří a popularizuje současnou agresi Ruské federace ve světě, jejíž obětí se stala také Ukrajina,“ napsalo na Facebooku ukrajinské velvyslanectví. Zveřejnilo seznam více než desítky amerických kin a poděkovalo aktivistům z ukrajinské diaspory v USA, kteří proti ruskému filmu brojí a prosadili zákaz promítání v Bostonu a v San Francisku.

Výzva vyvolala ostrou odezvu v Moskvě. „Ukrajina vyhlásila Rusku válku na filmovém poli,“ reagoval senátor Alexej Puškov. Ruská ambasáda v USA pak obvinila ukrajinské diplomaty z „vměšování do vnitřních záležitostí“ země, v níž působí.

Tvůrci obvinění z propagandy odmítají a mnou si zároveň ruce, že rozruch filmu prospívá. „Natočili jsme akční snímek o přátelství, hrdinství, lásce a touze po vítězství. Je o společných lidských hodnotách,“ řekl deníku Komsomolskaja pravda producent Ruben Dišdišjan s tím, že film zakoupilo asi sedm desítek zemí včetně Německa, Japonska či Koreje.

Podle něj výzvy k zákazu diváky ani majitele kin v USA neodradily. „Samozřejmě nás mrzí podobné zprávy, ale děkujeme za reklamu. Je to totiž reklama zdarma,“ dodal.

Točil se i v Praze

Příběh snímku režiséra Alexeje Sidorova se odvíjí kolem osudu sovětského tankisty Nikolaje Ivuškina, který se dostane do německého zajetí. V koncentračním táboře se má stát v trofejním tanku T-34 živým terčem při cvičné tankové bitvě uspořádané nacistickým velitelem Klausem Jägerem. Rus se však pokusí uprchnout z Německa a prorazí na území tehdejšího protektorátu Čechy a Morava. Film se točil také v Praze, u hradu Loket a v Terezíně a na záběrech jsou vidět nápisy jako „Radnice“ či „Penzion“.

Rozpočet filmu, který měl v Rusku premiéru začátkem roku, činil 10 milionů dolarů (přes 226 milionů korun). Film částečně financovala ruská vláda a britsko-americký miliardář Leonard Blavatnik, původem z ukrajinské Oděsy. Podle ruských médií v Rusku snímek vidělo už devět milionů diváků a vydělal asi 2,3 miliardy rublů.

Na Ukrajině jsou od roku 2015 zakázány ruské filmy, které oslavují armádu či policii. Do kin a televize nesmějí stovky ruských ani sovětských snímků. Tabu jsou ale také ruské knihy a hudba.

Reklama

Výběr článků

Načítám