Hlavní obsah

Mayové z vlády kvůli brexitové dohodě odchází další ministr

Vládu premiérky Theresy Mayové na protest proti dohodě o brexitu opustil v pátek už šestý ministr. Podle britského ministra vědy a univerzit Sama Gyimaha se Británie dohodou dojednanou premiérkou vzdává „svého hlasu a veta”. Mayová by podle něj neměla vylučovat možnost druhého referenda o brexitu.

Foto: Dominic Lipinski, ČTK/AP

Theresa Mayová

Článek

Sam Gyimah před referendem, v němž Britové v roce 2016 rozhodli o odchodu země z Evropské unie, patřil mezi politiky obhajující setrvání Británie v EU.

Gyimahova rezignace představuje další ránu pro Mayovou, která se snaží přesvědčit i zákonodárce ze své Konzervativní strany, aby při hlasování podpořili dohodu, na níž se s Bruselem dohodla minulou neděli. Británie má z EU vystoupit za čtyři měsíce.

„Bylo mi stále jasnější, že navrhovaná dohoda není v britském národním zájmu a že hlasování pro tuto dohodu nás přivede k úpadku,” napsal Gyimah ve zdůvodnění své demise, kterou zveřejnil deník The Daily Telegraph.„Budeme prohrávat a nebudeme mít pod kontrolou osud naší země,” prohlásil politik.

Gyimah však ocenil „odvahu a odhodlání” Mayové, která je nyní na summitu skupiny G20 v Buenos Aires.

Mayová v pátek připustila, že Británie nebude využívat unijní satelitní systém Galileo pro účely obrany nebo klíčové národní infrastruktury.

„Galileo je jenom předzvěst toho, co nás čeká pod brexitovou dohodou vyjednanou vládou,” poznamenal Gyimah ve svém prohlášení.

Reklama

Výběr článků

Načítám