Hlavní obsah

Rozčilený prokurátor přiměl Salviniho, aby nechal vylodit děti

Právo, Josef Kašpar, Řím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V noci na čtvrtek 29 nezletilých a rodiči nedoprovázených migrantů mohlo vystoupit z lodi Diciotti, která už dva dny kotví v sicilském přístavu Catania. Na lodi je teď 150 dospělých.

Foto: Tony Gentile, Reuters

Italský ministr vnitra Matteo Salvini

Článek

Ministr vnitra Matteo Salvini (44) vylodění nezletilých povolil, nikoli na nátlak koaličního Hnutí pěti hvězd v osobě předsedy poslanecké sněmovny Raffaele Fica (48) či opozice. Stalo se tak po důrazném upozornění Luigiho Patronaggia (44), prokurátora v Agrigentu, který ve středu vstoupil na palubu plavidla.

„Nalezl jsem neuvěřitelnou situaci, prakticky všichni migranti onemocněli prašivinou. Je to naprosto neúnosná situace. Mám v úmyslu zahájit šetření vůči neznámým pro hromadný únos osob,“ řekl žalobce po odchodu z lodi.

Foto: Igor Petyx, ČTK/AP

Loď Diciotti italské pobřežní stráže na archivním snímku.

Ministr vnitra nečekal a na Facebooku odpověděl: „Žádné šetření vůči neznámým, existuje moje jméno a příjmení, jsem ministr vnitra, a pokud prokuratura má v úmyslu mě vyslechnout, velmi rád vysvětlím své důvody. A pokud mě chtějí obžalovat, jsem k dispozici. Nezletilí mohou vystoupit z lodi, ale dospělí ne, jsou to všichni ilegální imigranti a vláda se chce inspirovat australskou politikou - všichni musejí být posláni zpět. Trvám na svém stanovisku.“

V jistém okamžiku se zdálo, že Salviniho opustil i premiér Giuseppe Conte (54), který to ale popřel: „Vláda sdílí postoj ministra vnitra. Připomínám, že jsme před měsícem odsouhlasili vylodění 450 migrantů v přístavu Pozzallo, protože nám Francie, Španělsko, Portugalsko, Nizozemsko, Německo a Irsko zaručily, že si každý jistý počet migrantů vezme. Výsledek: do dneška jen Francie zaručila převzít 47 z 50 slíbených osob. Jiné státy si nevzaly doposud ani jednoho.“

Napětí v Itálii posiluje i aféra ministra veřejných prací Danila Toninelliho (44), protože si pořídil několik selfie na pláži v době největšího napětí po zřícení janovského mostu. „Nemám se za co stydět, prožil jsem s rodinou tři dny dovolené, na které mám, myslím, právo,“ prohlásil ministr.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám