Hlavní obsah

Takhle tančil Putin na svatbě s rakouskou ministryní. Ta kvůli jeho účasti čelí kritice

Novinky, mšv

Ruská televize RT publikovala video, na němž ruský prezident Vladimir Putin v sobotu tančí s rakouskou ministryní zahraničí Karin Kneisslovou na její svatbě ve Štýrském Hradci. Putin také pronesl proslov ke svatebčanům. Podle záběrů vládla na svatbě dobrá nálada, Kneisslová však kvůli účasti ruského prominentního hosta - navíc v době rakouského předsednictví EU - čelí kritice.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tanec Vladimira Putina s rakouskou ministryní Karin KneisslovouVideo: Reuters

 
Článek

Ruský prezident dorazil na svatbu ministryně s několika kozáckými zpěváky, kteří novomanželům zazpívali. Putin si při veselce s 53letou Kneisslovou, oděnou v tradičním rakouském dirndlu, krátce zatančil pod dohledem snad všech přítomných kamer a fotoaparátů.

Putinova přítomnost vzbudila řadu negativních ohlasů. Kritici upozorňovali, že v době, kdy se Rusku udělují sankce, je to velmi překvapivý krok.

Rakouský kancléř Sebastian Kurz, který se svatby rovněž zúčastnil, nicméně uvedl, že se považuje za člověka, který vztahy s Moskvou vylepší.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Svatba rakouské ministryně zahraničíVideo: AP

Pod palbu kritiky se nejvíce dostala sama Kneisslová (nezávislá za FPÖ), která Putina pozvala. Jörg Leichtfried z opozičních sociálních demokratů označil její rozhodnutí za obzvlášť nešťastné, když má zrovna Rakousko předsednictví v Evropské unii. Pozvání podle něj podkopává postoj západu k Putinovu jednání například ohledně anexe Krymu nebo podpory syrského prezidenta Bašára Asada.

Také sociální demokrat Andreas Schieder nad pozváním ruského prezidenta pozdvihl obočí. „Jak může rakouské předsednictví v Evropské unii obstát, když se neslučuje se zájmy rakouské vlády a ministryně zahraničí a kancléř jsou očividně nakloněni jiné straně?“ ptal se politik.

Foto: Pool, Reuters

Rakouská ministryně zahraničí Karin Kneisslová při svatbě s Wolfgangem Meilingerem

„Svatba je soukromá věc. Ale když na ni pozvete Vladimíra Putina, nejste už politicky neutrální. Od teď nemůže být Rakousko mediátorem na Ukrajině. Tečka,“ tweetovala ukrajinská politička Hanna Hopková.

Zákonodárce ze Svobodné strany Rakouska Johann Gudenus nicméně řekl, že ministryně má právo si na svou svatbu pozvat, koho chce, a obvinil kritiky, že se snaží ovlivňovat její soukromý život.

Reklama

Výběr článků

Načítám