Hlavní obsah

Kim by chtěl summit s Američany v původním termínu. Přípravy běží, uvedl Trump

– Soul/Pchjongjang • Aktualizováno

Vůdce KLDR Kim Čong-un vyjádřil „pevnou vůli“ setkat se se svým americkým protějškem Donaldem Trumpem na summitu 12. června. Podle oficiální severokorejské agentury KCNA to Kim řekl na víkendovém jednání s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem. Trump v minulých dnech summit se severokorejským diktátorem zrušil, ale poté jeho konání znovu připustil. V neděli řekl novinářům, že USA se nadále připravují na summmit v červnu a že přípravy jdou „velmi dobře.

Foto: Reuters File Photo, Reuters

Americký prezident Donald Trump a severokorejský vůdce Kim Čong-un

Článek

Nejvyšší představitelé obou korejských států se v sobotu po měsíci překvapivě opět setkali v demilitarizovaném pohraničním pásmu.

Řeč byla i o severokorejsko-americkém summitu, uvedla kancelář jihokorejského prezidenta. [celá zpráva]

V neděli Mun uvedl, že se vůdce KLDR také znovu „zavázal k úplně denuklearizaci Korejského poloostrova”. Kim podle něj zároveň uvedl, že je ochoten spolupracovat a před plánovaným summitem ukončit konfrontaci.

„Kim má obavy, zda jeho země může důvěřovat Spojeným státům, že dodrží svůj slib a ukončí nepřátelské vztahy (se Severní Koreou) a poskytnou bezpečnostní záruky, v případě denuklearizace (poloostrova),” uvedl Mun. Dodal zároveň, že svého severokorejského kolegu ujistil, že Trump je v případě úplného jaderného odzbrojení „pevně odhodlán” zahájit ekonomickou spolupráci s KLDR.

Zmatený Mun

Summit nejvyšších představitelů USA a KLDR se měl uskutečnit 12. června v Singapuru, ale americký prezident Donald Trump ho ve čtvrtek odvolal kvůli tvrdé rétorice Pchjongjangu. [celá zpráva] Poté připustil, že by se mohl v plánovaném termínu přece jen uskutečnit. Mun dal už dříve najevo, že je americkým postupem zmaten [celá zpráva].

Možnost summitu v původním termínu Trump připustil i v neděli. „Soustřeďujeme se na 12. června v Singapuru - to se nezměnilo. Vše jde velmi dobře, uvidíme, co bude dál,“ řekl.

Lídří obou Korejí spolu před sobotní schůzkou jednali už na konci dubna. Podle KCNA se nyní dohodli, že se v budoucnu budou setkávat pravidelně.

Dalších schůzka na nejvyšší úrovni by se měla konat 1. června, uvedla agentura Reuters.

Reklama

Výběr článků

Načítám