Hlavní obsah

Berlín ztížil slučování rodin uprchlíků, měsíčně přijme maximálně tisíc lidí

Právo, DPA, ČTK, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Běženci, kteří v Německu nezískali azyl, ale jen nižší status tzv. doplňkové ochrany, si budou moci od 1. srpna přivést i některé rodinné příslušníky. Legální příchod bude ale umožněn nanejvýš tisícovce osob měsíčně. Vyplývá to z novely zákona o pobytu, kterou ve středu po týdnech sporů schválila německá vláda.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Migranti v registračním středisku v Erdingu nedaleko německého Mnichova (archivní foto)

Článek

Podle nových pravidel se mohou sestěhovávat rodiny uprchlíků včetně utečenců z válčící Sýrie jen v případě manželů a nezletilých dětí. Německé ministerstvo zahraničí už nyní registruje zhruba 26 tisíc žádostí o přidělení termínu od lidí, kteří usilují o sloučení se svými nejbližšími žijícími v Německu. Někteří se ho tak podle všeho dočkají až v horizontu pár let.

„Číslo je přibližně desetkrát nižší, než kolik předpokládaly odhady ještě loni na jaře,“ připomněla televize ARD.

Přihlížet se bude k tomu, v jaké humanitární situaci rodinní příslušníci jsou, kolik jim je let, jak dlouho žijí odděleni, jestli jsou vážně nemocní nebo jak dobře umějí německy. Na sloučení rodiny naopak nebudou mít nárok osoby, které vstoupily do manželství až po útěku z domovské země, ani ti, jež německé úřady považují za bezpečnostní hrozbu.

Manželé a děti ano, sourozenci ne
Nárok na legální přistěhování do SRN mají jen příbuzní utečenců s doplňkovou ochranou. To znamená manžel/manželka, děti a rodiče nezletilých.
Nevztahuje se na příbuzné lidí na sociálních dávkách.
Vypadávají manžel/manželka, pokud se nevzali v zemi původu, a sourozenci.
Zdroj: DPA

„Myslím, že jsme našli velmi rozumné řešení,“ sdělil ministr vnitra Horst Seehofer (CSU), který se dlouhodobě stavěl za tvrdé omezení migrace do Spolkové republiky a jenž návrh novely předložil.

Opozice reptá

Odlišný názor mají opoziční Zelení a Levice, podle nichž je vládní návrh moc přísný, a také Alternativa pro Německo (AfD), která by slučování rodin v tomto případě zakázala zcela.

Alice Weidelová, šéfka poslanecké frakce AfD ve Spolkovém sněmu, označila záměry spolkové vlády za „loutkové divadlo, které ohrožuje bezpečnost občanů“.

Výtkami nešetří ani dobročinné organizace pečující o uprchlíky. „Obáváme se, že se řízení s rodinami ještě víc ztíží, a to na úkor nehumánního rozdělení rodin,“ uvedl Peter Neher, šéf organizace Caritas.

V březnu 2016 velká koalice křesťanských (CDU/CSU) a sociálních demokratů (SPD) v reakci na statisíce běženců, kteří vstoupili do země, na dva roky pozastavila možnost, aby si do Německa mohli přivést i rodiny.

Letos v únoru tento stav vláda až na poslední chvíli a po ostrých rozepřích prodloužila až do konce července.

Kurz: Vídeň zmírní napětí mezi V4 a SRN

Rakousko chce za svého předsednictví v radě EU v letošním druhém pololetí pracovat na odbourávání napětí mezi zeměmi visegrádské čtyřky a Německem kvůli migraci. Na tiskové konferenci po setkání s premiérem SR Petrem Pellegrinim to v pondělí ve Vídni řekl kancléř Sebastian Kurz.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Sebastian Kurz po schůzce s rakouským prezidentem

„Není třeba, aby Rakousko sloužilo jako most mezi západní a východní Evropou, protože všichni jsme společně ve sjednocené Evropě. Potřebujeme však odbourávat napětí a o to se během svého předsednictví budeme snažit,“ upozornil kancléř Kurz.

Rakousko pod vedením Kurze ještě jako ministra zahraničí zpřísnilo migrační politiku, za což si podle něho vysloužilo respekt států V4, jež se v této otázce rozcházejí s Německem. „Na druhou stranu jsme přijali mnoho utečenců – druhý nejvyšší počet na obyvatele po Švédsku. Takže SRN ani další země nám nemohou vyčítat, že jsme nic neudělali,“ dodal kancléř.

Reklama

Výběr článků

Načítám