Hlavní obsah

Pellegrini chystá sociální megabalíček

Právo, Ivan Vilček
Bratislava

Třináctý důchod, startovací půjčka pro mladé rodiny, zvyšování platů učitelů a zdravotních sester – to je jen několik bodů ze sociálního balíčku, který připravuje slovenská vládní koalice na rok 2019.

Foto: Jakub Dospiva, ČTK

Slovenský premiér Peter Pellegrini

Článek

Opozice upozorňuje, že před parlamentními volbami v roce 2020 si vládní strany štědrostí až rozhazováním „kupují“ voliče.

Premiér Peter Pellegrini (Směr-sociální demokracie) naznačil, že na zlepšení životní úrovně Slováků je vláda připravena vyčlenit 500 až 600 miliónů eur (12 až 15 miliard korun). Bude to největší sociální balíček v historii země, současně značná zátěž pro státní rozpočet.

„Neohrozí náš plán schválit na rok 2020 vyrovnaný státní rozpočet,“ slíbil Pellegrini. Předseda strany Směr Robert Fico dodal, že v době, když se slovenskému hospodářství daří, je potřeba se podělit o tento úspěch s občany.

„Přeji si, aby Slovenská republika byla úspěšnou zemí a abychom z vynikajících hospodářských výsledků mohli dát lidem co nejvíc,“ nechal se slyšet předseda nejsilnější vládní strany.

Vláda ztrácí podporu, a tak se teď snaží

Největší část finančních prostředků by měla směřovat na pomoc důchodcům, ale polepšit by si měly i mladé rodiny a někteří zaměstnanci. Na třináctý důchod ve výši 200 eur (5100 korun) pro každého důchodce by mělo být vyčleněno 220 miliónů eur (5,6 miliardy korun).

Slovenská národní strana (SNS) však místo třináctého důchodu prosazuje poukazy do lázní v hodnotě 200 eur. Zasazuje se i o razantnější zvyšování mezd učitelů, zdravotních sester a zaměstnanců ve státní správě.

Koalice připravuje toto opatření v období, kdy klesá důvěra Slováků ve vládní strany. Vražda novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně Martiny Kušnírové způsobila otřesy na slovenské politické scéně. Po masových demonstracích podala demisi Ficova vláda a nastoupil Pellegriniho kabinet. Ten se snaží si­tuaci stabilizovat.

Opozice se zlobí

Podle opozice je sociální balíček pouze „kupováním voličů“ před parlamentními volbami v roce 2020. „Chtějí něčím zalepit oči voličů. O nic jiného nejde – a po dramatech poslední doby ani nemůže jít,“ tvrdí Igor Matovič, předseda opozičního hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti.

Politický komentátor Marián Leško je přesvědčen, že nepřehlédnutelná velkorysost může pád popularity vládních stran zpomalit, v žádném případě jej ale nezastaví. Naopak sociolog Martin Slosiarik se domnívá, že sociální balíček voliče oslovit může.

Na co se mohou Slováci těšit
Třináctý důchod ve výši 200 eur (nebo poukaz do lázní ve stejné hodnotě)
Autobusy zdarma pro důchodce a studenty
Zrušení doplatků na léky pro důchodce
Daňové zvýhodnění pro mladé rodiny
Zvýšení platů učitelů, zdravotních sester a pracovníků ve státní správě
Minimální mzda by měla přesáhnout 500 eur (12 750 korun)
Rodinné karty na dovolené v rámci Slovenska
Novomanželský úvěr ve výši 20 tisíc eur (510 tisíc korun)
Vyšší rodičovský příplatek, zrušení DPH na pleny, dětskou výživu a další zboží

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám