Hlavní obsah

Asad vrátil Francii Řád čestné legie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek
Aktualizováno

Syrský prezident Bašár Asad vrátil Řád čestné legie, nejvyšší francouzské státní vyznamenání, které dostal v roce 2001. Syrský prezidentský úřad oznámil, že Asad nepovažuje za čest nosit vyznamenání „otroka Spojených států”. Tím, že řád vrátil, předešel Asad jeho odebrání, které Elysejský palác avizoval v pondělí.

Foto: Profimedia.cz

Francouzský prezident Jacques Chirac připíná Řád čestné legie syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi.

Článek

„Ministerstvo zahraničí... oficiálně vrátilo Francouzské republice prostřednictvím rumunského velvyslanectví v Damašku, které zastupuje francouzské zájmy v Sýrii, velkokříž Řádu čestné legie udělený prezidentovi Asadovi bývalým francouzským prezidentem Jacquesem Chirakem,“ uvedla kancelář syrského prezidenta.

Podle prohlášení rozhodnutí vrátit prestižní vyznamenání padlo poté, co se Francie spolu s USA a Británií zúčastnila v sobotu vojenské akci proti Sýrii. „Prezident Asad nepovažuje za čest nosit vyznamenání udělené režimem, jenž je otrokem Spojených států, které podporují teroristy,“ zdůvodnila vrácení řádu prezidentská kancelář.

Francie, Británie a USA v sobotu podnikly koordinovaný vojenský úder na syrské cíle, které podle západních zemí sloužily ke zpracovávání a dalšímu skladování chemických zbraní. Reagovaly tak na údajný chemický útok v syrské povstalecké enklávě Dúmá, který si vyžádal přes 40 životů a který opoziční síly a Západ připisují právě syrské vládě. Damašek i jeho spojenec Rusko to odmítají.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám