Hlavní obsah

Arizona a Texas pošlou proti migrantům Národní gardu

– Washington

Americké státy Arizona a Texas oznámily, že připravují nasazení členů Národní gardy na americko-mexické hranici. Reagují tím na výzvu prezidenta Donalda Trumpa k posílení ostrahy hranice. Velitelka texaské Národní gardy v pátek uvedla, že během příštích 72 hodin by mělo být na hranici státu s Mexikem rozmístěno 250 gardistů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Národní garda USA se vyráží na hranici s MexikemVideo: AP

 
Článek

Trump ve středu podepsal vyhlášku, která ukládá Národní gardě účast při ostraze hranice s Mexikem. Uvedl, že je třeba zabránit pašování drog a zastavit proud migrantů a že zvažuje k hranici vyslat 2000 až 4000 příslušníků Národní gardy. Ti by tam podle něj měli zůstat až do postavení zdi. [celá zpráva]

Šéf Pentagonu James Mattis v pátek schválil financování působnosti až 4000 členů Národní gardy na hranicích z peněz ministerstva obrany. Znamená to, že misi, která bude realizována pod velením a kontrolou účastnických amerických států, zaplatí federální vláda.

Republikánští guvernéři pohraničních států Arizona, Nové Mexiko a Texas nasazení Národní gardy na hranici s Mexikem podporují. Arizonský guvernér Doug Ducey sdělil, že příští týden bude na hranici státu s Mexikem rozmístěno asi 150 příslušníků Národní gardy. Budou poskytovat vzdušnou, průzkumnou, logistickou a další podporu pohraniční stráži a budovat pohraniční infrastrukturu.

Nastoupí 250 gardistů

Velitelka texaské Národní gardy Tracy Norrisová sdělila, že v Texasu bude gardistů „v počáteční fázi” nasazeno 250, přičemž další stovka jich už na hranici je. Také oni budou podle Norrisové podporovat pohraniční stráž, jaké konkrétní úkoly budou mít, ale zatím není jasné.

Foto: Ross D. Franklin, ČTK/AP

Příslušníci Národní gardy na hranici Arizony a Mexika (archivní snímek).

Kalifornie, která rovněž sdílí hranici s Mexikem, ještě na Trumpův plán nereagovala. Demokratický guvernér Jerry Brown na otázku ohledně nasazení Národní gardy na hranici novinářům neodpověděl a odkázal je na kalifornskou Národní gardu. Ta uvedla, že potřebuje více informací, aby se mohla rozhodnout.

Bílý dům oznámil, že bude pokračovat v plánu na rozmístění gardistů na jihozápadní hranici ve státech Arizona, Nové Mexiko a Texas, i když Kalifornie odmítne spolupracovat. Mluvčí Bílého domu Sarah Huckabeeová Sandersová nicméně vyjádřila naději, že Kalifornie „udělá správnou věc a pomůže ochránit naše hranice”.

Guvernérové jsou proti

Členové Národní gardy mohou být k ochraně hranice povoláni i z jiných států než z těch pohraničních. Proti Trumpovu plánu se však postavilo několik demokratických guvernérů a také republikánský guvernér Nevady. Podle kritiků je Trumpův záměr politicky motivovaný a má posílit podporu chystané pohraniční zdi.

Trumpův plán odmítá také Mexiko. Tamní Senát v prohlášení vyzval prezidenta Enriqueho Peňu Nieta, aby dočasně pozastavil spolupráci s USA v oblasti migrační a bezpečnostní politiky. Mexická vláda by měla "odmítnout pokusy militarizovat společnou hranici", dodal Senát.

Trump není prvním americkým prezidentem, který na hranice povolal Národní gardu, což je rezervní složka amerických ozbrojených sil pod kontrolou federální vlády a vlád jednotlivých států. V roce 2010 tehdejší demokratický prezident Barack Obama vyslal na pomezí s Mexikem 1600 gardistů a během mandátu Obamova předchůdce George Bushe mladšího zde v rámci bezpečnostní operace působilo až 6000 příslušníků gardy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám