Hlavní obsah

Budeme to považovat za akt války, reaguje KLDR na nové americké sankce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Severní Korea odsoudila nejnovější sankce, které na ni uvalily Spojené státy. Nařkla Američany, že se snaží oslabit vztahy obou Korejí, k jejichž zlepšení došlo během olympijských her, které hostí jihokorejský Pchjongčchang. Informuje o tom agentura Reuters s odkazem na severokorejská státní média.

Foto: Reuters

Kim Čong-un se dalekohledem dívá na raketu Hwasong-12.

Článek

„Obě Koreje spolupracovaly a olympijské hry proběhly velmi úspěšně,” citovala severokorejská agentura KCNA ministerstvo zahraničí KLDR.

„Spojené státy ale přinesly před slavnostním závěrečným olympijských ceremoniálem na Korejský poloostrov hrozbu války a rozsáhlé sankce vůči KLDR," uvedla státní tisková agentura.

Doplnila, že blokádu ze strany Spojených států budou Severokorejci považovat za válečný akt.

Sportovci ze Severní a Jižní Koreje při zahájení olympijských her nastoupili pod jednou vlajkou a došlo také na diplomatické mise. Na jih přijela třeba sestra severokorejského diktátora Kim-Čong-una Kim Jo-čong, která pozvala jihokorejského prezidenta na návštěvu KLDR. [celá zpráva]

Další delegace přicestovala na závěr her v neděli, a to vzdor tomu, že ji vede generál Kim Jong-čchol, kterého Spojené státy a Jižní Korea zařadily na černou listinu za jeho podporu severokorejského jaderného a raketového zbrojního programu. [celá zpráva]

Nevole Číny

O nových sankcích informoval v pátek americký prezident Donald Trump. Podle Bílého domu jsou trestem za pokračování severokorejského jaderného programu.

Nová opatření se týkají více než 50 plavidel a plavebních a obchodních společností, které podle Washingtonu Severní Koreji umožňují vyhýbat se dříve vyhlášeným sankčním opatřením.

Sankce se vztahují i na tchajwanského občana Tsang Jün Jüana, který údajně koordinuje vývoz severokorejského uhlí a pokusil se dojednat dodávku ropy z Ruska do KLDR.

Už v sobotu se proti nim postavila Čína, podle níž tím Spojené státy riskují poškození vzájemné spolupráce v regionu. Čína vyzvala, aby „americká strana okamžitě zastavila příslušné chybné kroky“. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám