Hlavní obsah

Na Slovensku se šíří nová droga, užívají ji i děti

Právo, Novinky, ivi, ok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava, Slovensko

Na jihu Slovenska se rozšířila nová droga, kterou užívá stále víc především mladých lidí. Televize Markíza upozornila, že zkušenosti s drogou, která se na Slovensko rozšířila z Maďarska, mají i osmileté děti. Česká policie zatím nemá k této droze bližší informace.

Foto: tvnoviny.sk

Na jihu Slovenska se objevila nová droga, tzv. herba. Vdechuje se přes plastové lahve.

Článek

Jedná se o sušenou a chemicky upravenou rostlinu a její název je herba. Malé množství herby se dá sehnat už za jedno euro, proto je nazývána drogou chudých. Divačka upozornila televizi na vážnou situaci například ve městě Královský Chlmec. Na místním fotbalovém hřišti se například povalují plastové lahve a igelitové sáčky, které uživatelé novou drogu vdechují. „Zkušenosti s novou drogou mají i nezletilé děti. Její výskyt byl zaznamenán i na základních školách,“ upozornila TV Markíza.

K uživatelům nové drogy často volají záchrannou službu. Pětadvacetiletému muži už ani záchranáři nedokázali pomoct a zemřel. „Jeho tělo našli na místním hřišti. Příbuzní tvrdí, že byl na herbě závislý,“ dodala televize. Uživatelé nové drogy se podle místních pohybují doslova jako zombie nebo upadnou na zem a třesou se na celém těle.

Slovenská policie potvrdila, že herbu vozí dealeři z Maďarska. Její užívání však není trestné. Za její šíření však dealerům hrozí až osm let vězení.

Herba je sušená rostlina postříkaná syntetickou náhradou THC - účinné drogové složky v marihuaně. „Zelené listy marihuany, bylinky nebo obyčejné trávy se rozdrtí a usuší. Pak se na ně nastříká nová psychoaktivní látka v tekuté podobě. Pak se to vysuší, zapálí se to a vdechuje,“ vysvětluje odborník, který nechtěl být jmenovaný.

Na Slovensku jsou nadále nejrozšířenějšími drogami marihuana a pervitin.

Nové drogy jsou i v Česku

Česká policie nemá k této konkrétní droze zatím bližší informace, protože nezná její přesné chemické složení, a tudíž ji nelze vyhledat v databázi.

„Nicméně tyto nové syntetické látky jsou vytvářeny tak, aby obešly legislativu. Loni se zařazovalo na seznam zakázaných látek 63 nových, teď je navrženo dalších 74 látek. Cílem těchto producentů je obměňovat chemické struktury, aby se vyhnuli legislativě,“ řekla Novinkám mluvčí Národní protidrogové centrály Barbora Kudláčková.

Syntetické kanabinoidy, což jsou látky podobné marihuaně, jsou u nás také rozšířené, ale ne tolik jako v Evropě, protože Česko má podle policie klasický pervitinový trh. „Řádově se jedná o desítky nových psychoaktivních látek, jež byly v minulém roce zaznamenány na území ČR. V rámci celé Evropy je každoročně hlášeno zhruba 100 nových látek. Nové psychoaktivní látky pochází nejčastěji z asijského trhu. Česká republika figuruje v souvislosti s těmito látkami částečně jako země tranzitní a částečně jako země cílová,” dodala mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám