Hlavní obsah

Průlom v Saúdské Arábii: ženám dovolí zakládat firmy

Ultrakonzervativní Saúdská Arábie zažívá doslova revoluci. Ženy mohou zakládat firmy, aniž by musely žádat o souhlas muže, napsal server listu Kronen Zeitung s odvoláním na informace saúdskoarabského ministerstva obchodu. Jde o další krok rozsáhlých hospodářských a společenských změn korunního prince Mohammeda bin Salmána.

Foto: Faisal Al Nasser, Reuters

Ženy v Saúdské Arábii získávají více volnosti.

Článek

Jeho cílem je modernizovat zemi a více ji otevřít světu. Chce navíc dosáhnout toho, aby podíl žen na pracovním trhu tvořil v roce 2030 více než 30 procent.

V Saúdské Arábii ženy sice mohly podnikat, k založení společnosti potřebovaly souhlas nejméně dvou mužů. Ti svědčili o jejich charakteru. Až na základě svědectví poskytovaly úřady půjčku nebo licenci.

Ženy se začínají objevovat na mnoha pracovištích a zájem o získání práce je enormní. Například pasový úřad oznámil, že o 140 volných pracovních míst na letištích a hraničních přechodech se uchází 107 tisíc žen. I prokuratura v Rijádu oznámila, že chce přijmout do svého úřadu ženy.

Korunní princ Muhammad bin Salmán tvrdí, že chce vést zemi k umírněnější a tolerantní formě islámu. Prostřednictvím zákonů mírní některé normy. Jedním z nich byl i zákon o opatrovnictví, v jehož rámci panovala velmi přísná pravidla pro ženy. Ty nesměly bez souhlasu manžela či jiného muže v rodině cestovat, studovat, jít k lékaři či si otevřít účet v bance. Nemohly ani navštívit třeba sportovní stadión nebo řídit auto.

To vše se mění. Od loňského jara ženy v Saúdské Arábii mohou studovat či navštívit lékaře, aniž by potřebovaly souhlas muže. Od letošního ledna mohou navštívit sportovní utkání na stadiónu. Jsou k tomu určeny tři stadióny – v Džiddě, Dammámu a Rijádu. Od letošního června budou moci také samy řídit auto. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Saúdská Arábie povolí ženám jít na fotbal

Ženy v Saúdské Arábii mají od tohoto pátku poprvé v historii země možnost navštívit fotbalové utkání, napsala agentura DPA. Ženy se mohou podívat na zápas...

Výběr článků

Načítám