Hlavní obsah

Kvůli #MeToo si méně Američanů troufne navázat poměr v práci

Právo, doh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

USA

Počet Američanů, kteří nyní přiznávají, že navázali vztah a zamilovali se na pracovišti, klesl na desetileté minimum – a trend dál pokračuje. Vyplývá to z on-line průzkumu firmy Harris Poll mezi zaměstnanci soukromého sektoru. Románek v zaměstnání v něm přiznalo 36 procent dotázaných, ještě před rokem 41 procent.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Všeobecně panující povědomí proniklo i na pracoviště, lidé jsou opatrnější,“ řekla personalistka Barbara Safaniová stanici CNBC. Ta dává výsledky průzkumu do souvislosti s rozvířenou kampaní #MeToo proti sexuálnímu obtěžování.

„Ať už se na to díváte jakkoliv, milostné vztahy na pracovišti jsou často v šedé zóně více, než si lidé uvědomují,“ řekla Rosemary Haefnerová, hlavní personalistka společnosti kariérního portálu Career Builders, která si průzkum nechala zpracovat. Podotýká přitom, že zhruba ve třetině případů má jeden z milenců ve firmě vyšší postavení – zpravidla to bývají muži. Když pak poměr skončí, zaměstnání kvůli tomu opouštějí spíše ženy. Takovou zkušenost v dotazníku přiznalo devět procent žen oproti třem procentům mužů.

Newyorský starosta byl vytrvalý, mohl ale tvrdě narazit

O nejistotě na pracovištích psal na přelomu roku i list New York Times. Některé firmy po­dle něj zvažovaly i rušení vánočních večírků, zatímco se jinde na pracovištích vytvářely mužské komunikační skupiny, aby se předešlo nařčení z obtěžování.

O tom, že by celkově rozjitřelé ovzduší v souvislosti se zmíněnou kampaní mohlo v konečném důsledku znamenat ústup milostných, či dokonce sexuálních vztahů na pracovištích, někteří publicisté na přelomu ro­ku pochybovali. „Příliš mnoho z nás si našlo milence, partnery a chotě tam, kde jsme trávili většinu dne,“ upozornila Cathy Youngová v komentáři pro The Wall Street Journal.

S častým argumentem zastánců kampaně #MeToo, že hranice mezi milou pozorností a obtěžováním na pracovišti je zcela jednoznačná, teď několik komentářů polemizuje s poukazem na příběh nynějšího newyorského starosty Billa de Blasia.

Ten získal manželku Chirlane McCrayovou, s níž se v roce 1991 seznámil na radnici, až po urputném dvoření. Chirlane se přitom do té doby považovala za lesbu a o muže nejevila zájem. Podle magazínu Slate později McCrayová označila „nelítostné flirtování“ nynějšího manžela, včetně jeho snahy ukrást polibek, jako „mile neústupné“.

Pokud by de Blasiovy tehdejší snahy vyšly naprázdno, není těžké si představit, že by se McCrayová mohla se svým zážitkem přidat ke kampani #MeToo a starosta by čelil výzvám k rezignaci, podotkla například komentátorka webu National Post Barbara Kayová.

Anketa

Obáváte se navazování milostných poměrů v zaměstnání?
Ano
27,9 %
Ne
72,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 581 čtenářů.

#MeToo

Me Too (z angl. Já/mě také) je kampaň proti sexuálnímu nátlaku a obtěžování převážně na pracovišti šířená zejména přes sociální sítě. Zahájena byla v říjnu 2017, když se začala objevovat obvinění proti hollywoodskému producentovi Harveymu Weinsteinovi. Do kampaně, která spočívá v šíření povědomí o všudypřítomnosti a nebezpečnosti sexuálního násilí, se zapojily i slavné osobnosti z oblasti filmu či politiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám