Hlavní obsah

Ozbrojenci zaútočili na hotel v Kábulu

Nejméně čtyři ozbrojenci v sobotu zaútočili na hotel Intercontinental v Kábulu. Zastavit se je snaží speciální jednotky, které již nejméně jednoho z útočníků zabily, uvedl s odvoláním na afghánské ministerstvo vnitra zpravodajský server BBC. Mluvčí ministerstva vnitra uvedl, že několik lidí zřejmě zemřelo a nejméně šest je zraněných.

Foto: Massoud Hossaini, ČTK/AP

Policisté poblíž hotelu v Kábulu, na nějž zaútočili ozbrojenci

Článek

List The Sun s odvoláním na očité svědky napsal, že ozbrojenci házejí oběti z oken šestipodlažní budovy. Mrtvých je podle listu zřejmě nejméně 15 osob, údaj však nebyl zatím potvrzen. Hotel je oblíbený mezi zahraničními turisty a diplomaty.

Podle nejmenovaného činitele, kterého citovala agentura AFP, ozbrojenci střílejí na hosty. Útok začal kolem 21:00 místního času (17:30 SEČ). Mezi útočníky jsou údajně i sebevražední atentátníci.

Bezpečnostní síly podle afghánských představitelů „vyčistily” první patro hotelu, útočníci se ale stále nacházejí v dalších patrech. Hotelovou kuchyni a čtvrté patro zachvátil požár.

Jeden z hotelových hostů agentuře AFP řekl, že se lidé ukrývají v pokojích. „Nevím, zda jsou útočníci uvnitř hotelu, ale slyším střelbu někde blízko prvního patra,” řekl. „Schovali jsme se v pokojích. Doufám, že nás bezpečnostní složky zachrání dřív, než nás najdou a zabíjí," dodal host.

Podle některých informací se v hotelu v době útoku konala konference o informačních technologiích, které se účastnili provinční představitelé. V hotelu je údajně ubytováno i několik cizinců.

Terčem útoku už před lety

Hotel Intercontinental, který se nachází na kopci a je přísně střežen, se stal terčem útoku ozbrojenců z hnutí Taliban už v roce 2011. Tehdy zahynulo 21 lidí včetně devíti útočníků. Hotel je jedním ze dvou hlavních luxusních ubytovacích zařízení v Kábulu a bývá často využíván ke konferencím, kterých se účastní i vládní představitelé.

Americká ambasáda v afghánské metropoli již ve čtvrtek vydala varování pro americké občany. „Dostaly se k nám informace, že extremistické skupiny nejspíš plánují útok proti hotelům v Kábulu,” uvedlo tehdy velvyslanectví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám