Hlavní obsah

V Thajsku zadrželi šéfa sítě pašeráků slonoviny a nosorožčích rohů

– Bangkok

Thajská policie zadržela v pátek údajného šéfa největší asijské sítě pašeráků, zaměřenou na nelegální obchod se slonovinou či nosorožčími rohy. Čtyřicetiletého Thajce původem z Vietnamu Bunčaj Bače chytili ve městě poblíž laoských hranic, za pašování mu hrozí až čtyři roky. Informoval o tom server BBC.

Foto: Tassanee Vejpongsa, ČTK/AP

Zadržený Bunčaj Bač při sobotním výslechu na policii v Bangkoku

Článek

Bač byl zatčen kvůli pašovaní čtrnácti nosorožčích rohů v hodnotě asi miliónu dolarů (více než 20 miliónů korun) z Afriky do Thajska. Podle policie Bač řídil pašerácké operace syndikátu více než deset let.

Policie proti němu získala dostatek důkazů poté, co minulý měsíc zachytila zásilku nosorožčího rohu a vyšetřila všechny lidi kolem ní zapojené.

„O Bačovi se vědělo, že řídí svůj byznys z malého pohraničního městečka na Mekongu, přes který se nelegální zboží často pašuje do Laosu,“ uvedl zpravodaj BBC Jonathan Head.

Laos je jednou z hlavních cest, kudy se dostávají kusy upytlačených zvířat z Afriky a Asie dále ke kupcům do Vietnamu a Číny.

I přesto, že se thajským úřadům v poslední době povedlo zachytit zásilky zvířecího kontrabandu, nedaří se jim podle Heada rozbíjet velké a mocné pašerácké sítě.

Protipašerácká skupina Freeland, která pomohla proti Bačovi sehnat důkazy, věří, že jeho zatčení vážně naruší jeho údajné pašerácké operace.

Reklama

Výběr článků

Načítám