Hlavní obsah

Ruští komunisté sázejí v boji o Kreml na jahodového krále

Právo, Alexandra Malachovská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za překvapení nadcházejících ruských prezidentských voleb je označován podnikatel z Moskvy Pavel Grudinin (57).

Foto: Profimedia.cz

Pavel Grudinin

Článek

Majitele prosperující agrární firmy s pověstí „jahodového krále“ prosadil vůdce ruských komunistů Gennadij Zjuganov (73). Ten se loni nečekaně kandidatury vzdal, ačkoli bývá tradičně považován za jednoho z favoritů. Tvrdí, že se na soupeření o Kreml již zdravotně necítí, a bude tudíž jen řídit volební štáb svého nástupce, kterého podpořila na sjezdu mohutná základna komunistů.

„Rudý kapitalista“, jak Grudinina novináři také častují, přitom není členem žádné strany.

Prakticky celou svou pracovní kariéru zasvětil podniku na současné ruské poměry s provokativním názvem „Leninův sovchoz“.

„Oáza socialismu“

Někdejší sovětské zemědělské družstvo proměnil v úspěšnou firmu, která nejen názvem připomíná nostalgii po „JZD“.

Svůj „sovchoz“ označuje za „oázu socialismu v džungli moskevského kapitalismu“. Jeho podnik proslul na ruské poměry vysokými platy, přidělováním bytů zaměstnancům zdarma i vlastním „disneylandem“, tedy luxusní školkou pro děti. I když se firma zaměřuje zejména na pěstování jahod, zbohatla hlavně díky lukrativním pronájmům.

Své miliardy Grudinin vydělal tím, že pozemky bývalého družstva v těsné blízkosti Moskvy nabízí provozovatelům hypermarketů. Mezi jeho klienty patří švédský řetězec IKEA či „milionářský“ supermarket Cro­­­­cus. S komunisty přitom farmář prý plně sdílí jejich ideologii, i když v minulosti byl členem vládního Jednotného Ruska, a dokonce důvěrníkem Vladimira Putina při jedné z jeho volebních kampaní.

Působil i jako poslanec Jednotného Ruska v moskevském zastupitelstvu, ale stranu opustil.

Univerzální kandidát

Grudinin má přitom nejen podporu „tradičních“ Zjuganovových komunistů, ale uznávají ho i radikálové ze strany Levá fronta Sergeje Udalcova, který pořádá protivládní protesty, a za své aktivity byl dokonce vězněn. V „primárkách“ uspořádaných z iniciativy levicových sil  Grudinin přesvědčivě zvítězil, zatímco Zjuganov se nedostal ani do druhého kola.

„Je to univerzální kandidát. Může sjednotit stoupence levice i značnou část liberálních voličů,“ míní Udalcov. Tvrdí, že ve srovnání s „unaveným Žirinovským“, „nudným Javlinským“ či „nestydatou Sobčakovou“ působí „brilantní řečník a efektivní manažer“ jako jediná alternativa Putinovi. Přilákat podle něj by mohl dokonce i část poten­ciálních voličů opozičníka Alexeje Navalného, který se voleb nemůže účastnit kvůli podmíněnému trestu.

Grudinin také brojí proti oligarchům, korupci i rozkrádání energetických surovin a podobně jako pravicová opozice se pouští do kritiky prokremelské elity a vyzývá k navrácení do Ruska miliard ukrytých v daňových rájích. Zároveň se ale netají steskem po SSSR.

Podle The Washington Post má přitom jako málokterý jiný kandidát velmi slušnou šanci získat ve volbách druhé místo. List upozornil, že Navalého západní média často charakterizují „zavádějícími přívlastky“ jako „hlavní Putinův soupeř“ či „vůdce opozice“, ačkoli ve skutečnosti nevede žádnou opozici, ale jen vlastní volební kampaň. Ve srovnání s ním má Grudinin za sebou reálnou základnu komunistů, kteří jej budou volit.

Zelenou má přitom na všech prestižních státních kanálech a mů­­že tam agitovat dle vlastní libosti. Při jedné talkshow nedávno zažertoval, že jeho výhodou proti jiným uchazečům o Kreml je to, že „má knír“, a pak dodal: „Jsem podobný Stalinovi!“ Přirovnáním se k sovětskému diktátorovi sice vyvolal kritiku některých soupeřů, avšak další jeho „smysl pro humor“ ocenili.

Ne proti všem, ale pro všechny

Rozruch mezi stoupenci Grudinin vyvolal, když těsně před registrací přiznal miliardový majetek. Podle výkazu vlastnil více než 130 miliónů dolarů (asi 2,7 miliardy korun), přičemž většinu měl uloženou v rakouských bankách. Později však tvrdil, že veškeré účty zrušil a ústřední volební komise jej zaregistrovala.

Po nacionalistovi Vladimiru Žirinovském se stal teprve druhým kandidátem, který může oficiálně spustit kampaň. Povede ji prý pod heslem „Pro všechny“, tedy jakýmsi protikladem sloganu „Proti všem“, se kterým se do voleb hrne jeho možná soupeřka Ksenija Sobčaková (36), donedávna považovaná za lehkomyslnou celebritu.

Ta o sobě tvrdí, že představuje opozici vůči Kremlu, a Grudinina obvinila, že chce parazitovat na její kampani.

Oba přitom irituje, že se voleb účastní stále stejní kandidáti, a chtějí do nich prý vnést „čerst­vý vítr“.

Fakta o ruských komunistech
Komunistická strana Ruské federace (KPRF) je druhá největší strana po Jednotném Rusku
Předák KPRF Gennadij Zjuganov se čtyřikrát zúčastnil prezidentských voleb – pokaždé byl druhý
Pavla Grudinina za kandidáta na prezidenta ve volbách v březnu 2018 navrhl prosincový sjezd KPRF
Grudinin je většinovým majitelem akcií společnosti Leninův sovchoz (Sovchoz imeni Lenina)
Zisk podniku se v roce 2015 pohyboval kolem 2,3 miliardy rublů (850 miliónů korun) a za tři roky stoupl více než 16násobně

Reklama

Výběr článků

Načítám