Hlavní obsah

Trump a ministr financí Mnuchin dostali za daňovou reformu balík hnoje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Balíček s koňským hnojem dostal americký ministr financí Steven Mnuchin jako protest proti rozsáhlé daňové reformě, která začne platit od ledna. Zásilka, která byla zanechána na příjezdové cestě u Mnuchinova domu v losangeleské čtvrti Bel Air, byla určena i pro prezidenta Donalda Trumpa, který z reformy učinil jeden z pilířů svého politického programu.

Foto: Robert Strong, Reuters

Psycholog Robert Strong vedle krabice plné hnoje zabalené jako vánoční dárek pro prezidenta Donalda Trumpa a ministra financí Steva Mnuchina.

Článek

K balíčku se přihlásil jistý Robert Strong, který v Los Angeles působí jako psycholog, uvedla v noci na úterý agentura Reuters. Strong uvedl, že hnůj ministrovi poslal na znamení nesouhlasu s daňovou reformou, která podle něj poškodí chudé Američany. Důvod, proč si Strong vybral hnůj, je jednoduchý. „Protest by měl mít legrační náboj,” vysvětlil.

Zásilku hnoje u Mnuchinova domu objevil soused, jenže balíček, který byl vybaven popiskem, že jde o vrácení daňové reformy Mnuchinovi a Trumpovi, vyvolal bezpečnostní pochybnosti. Rentgenem ho proto nejdříve prověřili pyrotechnici, kteří ale žádné riziko nezjistili.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký ministr financí Steve Mnuchin oznamuje zařazení dalších Číňanů na sankční list kvůli obchodům s KLDR

Vedení losangeleské policie uvedlo, že dodávka hnoje před vrata Mnuchinovy rezidence zřejmě trestným činem nebyla, neboť pokud balíček nebyl nijak nebezpečný, byla protestní akce legální. Bílý dům a ani ministerstvo financí se k akci nevyjádřilo.

Nejrozsáhlejší reformu daní od dob prezidenta Ronalda Reagana, který vládl v 80. letech, před týdnem schválil Kongres, následně ji Trump podepsal. Reforma mimo jiné snižuje daně z příjmu právnických osob na 21 procent z nynějších 35 procent a jednotlivcům umožňuje snížit daňový základ o dvojnásobek současného stavu.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Americký prezident Donald Trump ukazuje podepsanou daňovou reformu.

Kritici prohlašují, že prospěch z daňových úprav budou mít především korporace a bohatí lidé. Trump takové závěry odmítá a tvrdí, že změny povzbudí celé hospodářství, zejména střední třídu. Podle některých prognóz změny zvýší státní dluh v nadcházejících deseti letech o téměř 1,5 biliónu dolarů (33 biliónu Kč), což ale řada republikánů zpochybňuje.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám