Hlavní obsah

Komunisté v Rusku si připomněli sto let od bolševického převratu

Přesně před 100 lety ruští bolševici v čele s Vladimírem Iljičem Leninem nastolili v zemi moc sovětů. Výročí si v současnosti Rusové již příliš nepřipomínají, neplatí to však pro všechny. Třeba komunisté na úterý svolali akci v Moskvě.

Záznam: Ruští komunisté si v Moskvě připomínají 100. výročí VŘSRVideo: AP

 
Článek

Výročí události, která byla v Sovětském svazu stejně jako v ostatních socialistických zemích včetně Československa v minulosti mohutně slavena, si Rusové připomínají bez oficiálních ceremonií.

Výjimkou jsou komunisté. Ti v zemi třeba zajistili opravy tisíců pomníků bolševického vůdce Vladimira Lenina a nechali také postavit několik nových soch jeho následníkovi Josifu Stalinovi.

Už v minulých dnech byli komunisté vidět na Rudém náměstí v Moskvě s vlajkami s podobiznami Lenina a Stalina a pochod nachystali také na úterý.

Foto: Pavel Golovkin, ČTK/AP

Leninova socha v moskevském parku

Jiné výročí

Tam už se na Rudém náměstí se v úterý dopoledne konala vojenská přehlídka, ale to bylo na počest jiné události —  připomínala 76. výročí vojenského pochodu z válečného roku 1941. Slavnostní akce se zúčastnilo zhruba 5000 lidí, informovala na svém webu ruská televizní stanice Pervyj kanal.

Foto: Ivan Sekretarev, ČTK/AP

Přehlídka na Rudém náměstí v Moskvě k připomínce vojenského pochodu ze 7. listopadu 1941

Přehlídka ze 7. listopadu 1941 má pro Rusy velký symbolický význam. Jednalo se o vůbec první vojenský pochod v Rusku od vypuknutí druhé světové války a jeho cílem bylo posílit morálku sovětských jednotek v boji proti německé armádě, která tehdy byla už jen několik desítek kilometrů od Moskvy.

Vojenské přehlídky v rámci oslav výročí pochodu z roku 1941 se v Rusku konají od roku 2003.

„Lenin o povolení nežádal”

Kromě úterní akce komunistů v Moskvě o sobě už dali vědět i levicoví stoupenci v Petrohradu. V pondělí tam ruská policie pozatýkala asi dvě desítky přívrženců opozičního hnutí Jiné Rusko, kteří se na počest stého výročí bolševické revoluce snažili uspořádat nepovolenou demonstraci v druhém největším ruském městě.

Hnutí vede předák nacionalistické levice, spisovatel Eduard Limonov, který se ale podle médií akce v Petrohradu osobně nezúčastnil.

Foto: Dmitri Lovetsky, ČTK/AP

Policie v Petrohradu zasahuje proti účastníkům nepovolené demonstrace svolané k výročí bolševické revoluce

Policisté přehradili přívržencům Jiného Ruska cestu ještě před začátkem nepovoleného pochodu, ale to Limonovovým stoupencům nevadilo.

„(Vladimír) Iljič (Lenin) povolení k (bolševické) revoluci nežádal a my také nebudeme," prohlásili demonstranti podle petrohradského serveru Fontanka.ru s tím, že následně policisté zatkli 23 demonstrantů. Současně se na jednom z domů objevil transparent s nápisem proti současným vládcům Ruska: ”Iljiči, probuď se, oni se zbláznili.”

Nenápadný puč

Od výročí bolševického převratu je to přesně sto let. Po svržení ruského carského režimu v březnu 1917 fungovala v Rusku prozatímní vláda, která se již od počátku musela potýkat s narůstajícím vlivem sovětů, orgánů dělnických a vojenských zástupců, které později ovládli bolševici.

Ti se už v červenci pokusili uchopit násilně moc, avšak tehdy ještě neuspěli. O několik měsíců později však vláda dalšímu náporu neodolala. Dne 7. listopadu 1917, podle starého ruského kalendáře to bylo 25. října, ruští bolševici zaútočili na Zimní palác, prozatímní vládu svrhli a nastolili moc sovětů.

Foto: Dmitri Lovetsky, ČTK/AP

Ohňostroj nad křižníkem Aurora, který se uskutečnil v rámci světelné show k stému výročí bolševické revoluce v Petrohradě

Puč byl poměrně nenápadný. Zahynulo při něm jen šest lidí na straně útočníků, ve městě normálně jezdily tramvaje, obchody a restaurace byly otevřeny a i v divadlech se hrálo.

Velká říjnová socialistická revoluce (VŘSR), jak byla událost později pojmenovaná, ovšem na dlouhá desetiletí změnila politickou mapu světa a výrazně zasáhla do životů desítek miliónů lidí po celém světě.

Tak velké byly důsledky akce, které si lidé v Rusku i v Petrohradě samotném ani nevšimli. A těžko také věřit tomu, že o bolševicích se toho v Rusku až do jara 1917 mnoho nevědělo a že ještě počátkem roku 1917 byli s asi 20 tisíci stoupenci jen nepříliš významnou silou. U moci vydrželi více než 70 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám