Hlavní obsah

Referendum v Katalánsku: Police střílela gumové projektily, desítky zraněných

Aktualizováno

Nedělní pokusy o uspořádání referenda o nezávislosti Katalánska na Španělsku doprovázejí střety mezi stoupenci nepovoleného plebiscitu a policií. Policie použila i gumové projektily. Informují o tom zahraniční média. Záchranáři informovali o 38 zraněných.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Střelba gumovými projektily při referendu v Katalánsku Video: AP

 
Článek

V Barceloně policie použila proti stoupencům gumové projektily. Pomocí vozů také rozrážela kovové bariéry, několik lidí bylo zraněno.

Jak uvedl Mark Stone, korespondent televize Sky News, který je přímo na místě, není jasné, co přesně zapříčinilo, že policie rázně zakročila. Podle jeho slov do té doby celá situace připomínala poměrně mírumilovný protest.

Foto: Emilio Morenatti, ČTK/AP

„Policie útočila obušky na lidi, kteří seděli na zemi. Ti se rozprchli, čímž vzniklo volné místo pro policejní vozy, které prorážely zábrany,” uvedl.

Katalánský premiér Puigdemont označil postup policie proti účastníkům referenda o nezávislosti Katalánska za neoprávněný, nepřiměřený a bezohledný.

Foto: Susana Vera, Reuters

Španělská vláda tvrdí, že jen neochotně vyslala policisty a příslušníky civilní gardy s příkazem zastavit referendum. Jejich prvotním úkolem je prý zabavovat volební materiály, nikoli cílit na lidi, ujistil zástupce centrální vlády v Katalánsku Enric Millo. „Byli jsme přinuceni k něčemu, co jsme nechtěli," řekl a hlasování označil za frašku.

Mluvčí katalánské vlády Turull v neděli žádal Millovo okamžité odstoupení kvůli násilí proti občanům ze strany státu.

Foto: Manu Fernandez, ČTK/AP

Střet policie se stoupenci referenda v Barceloně

Policisté zasáhli i proti zpívajícímu davu v Gironě, mnozí z lidí drželi nad hlavami volební lístky. Policisté se také snažili dostat lidi ven z volebních místností, mezi těmito lidmi byly i ženy a děti.

Při snaze dostat se do místnosti, kde byly volební urny, rozbili také kladivem vstupní skleněné dveře školy, kde se mělo hlasovat.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Volební místnost v katalánském městě GironaVideo: Reuters

Katalánská vláda se rozhodla pokračovat v přípravách referenda, které se má odehrát v neděli od 9:00 SELČ do 20:00 SELČ, i přes odpor centrální vlády v Madridu, která ho označila za ilegální a snaží se mu zabránit.

Foto: Francisco Seco, ČTK/AP

Centrální vláda poslala do oblasti policejní posily, aby hlasování zmařily. Podle agentury Reuters v neděli ráno z barcelonského přístavu vyrazila do ulic hlavního města Katalánska zhruba stovka policejních dodávkových automobilů.

Už v sobotu policisté zablokovali přes polovinu z více než 2300 škol, jejichž třídy měly v neděli sloužit jako volební místnosti.

Foto: Yves Herman, Reuters

Muž v Barceloně ukazuje lidem před volební místností hlasovací urnu pro vládou zakázané referendum o nezávislosti Katalánska

Několik desítek škol naopak obsadili občanští aktivisté usilující o uspořádání referenda.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Volební urny dorazily do hlasovacích místností v KatalánskuVideo: Reuters

Regionální vláda ujistila občany, že v referendu o nezávislosti mohou hlasovat v jakékoli volební místnosti, pokud ty jejich budou zavřené.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Katalánci zablokovali volební místnost traktoremVideo: Reuters

„Vstala jsem brzy, protože má země mě potřebuje,“ prohlásila pětašedesátiletá důchodkyně, která již v 5:00 SELČ stála se zhruba stovkou dalších lidí před jednou z barcelonských škol určených k hlasování. „Nevíme, co se bude dít, ale musíme tu být,“ dodala.

Foto: Santi Palacios, ČTK/AP

Lidé v Barceloně v noci před zakázaným referendem o nezávislosti tvořili fronty před volebními místnostmi

Podle průzkumů podporuje nezávislost pouze kolem 40 procent Katalánců. Pro uskutečnění referenda je nicméně většina obyvatel regionu, ve kterém žije zhruba 7,5 milionu lidí, píše agentura Reuters.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám